KRAJNJI ROK ZA REGISTRACIJU ZA IZBORE JE 31. 8. 2020

KRAJNJI ROK ZA REGISTRACIJU ZA IZBORE JE 31. 8. 2020

PRIJAVE POŠALJITE NAJKASNIJE DO 20. 8. 2020.

Poštovani/poštovana,

poznato Vam je da se ove godine u Bosni i Hercegovini održavaju lokalni izbori. Izbori su izuzetno važni za našu domovinu, a Vaš glas itekako može utjecati na njenu budućnost.  Zato smo kao građani Bosne i Hercegovine nastanjeni u Americi, odlučili na ovaj način motivirati sve vas i pomoći vam da ostvarite svoje biračko pravo, registrirate se za lokalne izbore, najkasnije do 1. septembra 2020. i glasate nakon što od CIK-a na kućnu adresu dobijete glasački materijal. 

Oni koji su glasali na prošlim izborima (2018) u Bosni i Hercegovini popunjavaju obrazac PRP-2, a oni koji nisu glasali popunjavaju obrazac PRP-1.

Uz obrazac PRP-2 prilažete kopiju jednog važećeg dokumenta.

Uz obrazac PRP-1:

  • ako ste izabrali opciju Privremeni boravak izvan BiH prilažete kopiju jednog važećeg bh. dokumenta (pasoš ili lična karta ili vozačka dozvola).
  • ako nemate važeći bh. dokument onda izaberite opciju Status izbjeglog lica i priložite kopiju važečeg američkog dokumenta i uvjerenje o bh. državljanstvu. Uvjerenje možete pribaviti iz BiH na način da nekoga zadužite da to uradi za vas i uvjerenje vam pošalje u elektronskoj formi (skenirano na email). 

Obrazac i kopiju dokumenata možete poslati na email: prijavapp@izbori.ba,

ili putem pošte na adresu: Izbori u Bosni i Hercegovini Poštanski pretinac 451 71000 Sarajevo Bosna i Hercegovina

ili telefaksom na brojeve: +38733251333; +38733251334

Ako želite da za Vas provjerimo da li je vaša prijava prošla ili vam je potrebno dodatno pojašnjenje pošaljite nam upit na email: izboribih2020@gmail.com

Prilikom popunjavanja::

  • potpis na popunjenom obrascu mora biti isti kao potpis na dokumentu koji prilažete. 
  • datume pišite na sljedeći način: dan, mjesec, godina.

Vjerujemo da imate utjecaja u svojoj sredini i da možete pozvati i druge da se registriraju i glasaju. Zato vam šaljemo obrasce PRP 1 i PRP 2, koje možete kopirati i dati vašim rođacima, komšijama i prijateljima.

VAŽNO – oni koji glasaju uz američke dokumente na obrascu PRP 1 trebaju izabrati opciju Status izbjeglog lica

Svaki državljanin BiH ima pravo glasati, bez obzira na to gdje živi, čak i ako nema važeće bh. dokumente.

U obrazac upisujete onu adresu prebivališta na kojoj ste bili prijavljeni 1991. godine (ako se u međuvremenu niste prijavili na neku drugu adresu u BiH, a ako jeste onda upisujete tu adresu).

Važna napomena – svi oni koji su kao djeca bili popisani 1991. godine (dakle nisu imali dokumenta) imaju pravo glasati za tu općinu.

KRAJNJI ROK ZA REGISTRACIJU JE 31. 8. 2020, A VI PRIJAVE POŠALJITE NAJKASNIJE DO 20. 8. 2020.

Iskoristite svoje biračko pravo i ne dozvolite da neko drugi odlučuje umjesto vas.

Inicijativa  „Glasaj za BiH 2020“