Facebook
Twitter
YouTube
LINKEDIN

KRAJNJI ROK ZA REGISTRACIJU ZA IZBORE JE 31. 8. 2020

KRAJNJI ROK ZA REGISTRACIJU ZA IZBORE JE 31. 8. 2020

PRIJAVE POŠALJITE NAJKASNIJE DO 20. 8. 2020.

Poštovani/poštovana,

poznato Vam je da se ove godine u Bosni i Hercegovini održavaju lokalni izbori. Izbori su izuzetno važni za našu domovinu, a Vaš glas itekako može utjecati na njenu budućnost.  Zato smo kao građani Bosne i Hercegovine nastanjeni u Americi, odlučili na ovaj način motivirati sve vas i pomoći vam da ostvarite svoje biračko pravo, registrirate se za lokalne izbore, najkasnije do 1. septembra 2020. i glasate nakon što od CIK-a na kućnu adresu dobijete glasački materijal. 

Oni koji su glasali na prošlim izborima (2018) u Bosni i Hercegovini popunjavaju obrazac PRP-2, a oni koji nisu glasali popunjavaju obrazac PRP-1.

Uz obrazac PRP-2 prilažete kopiju jednog važećeg dokumenta.

Uz obrazac PRP-1:

  • ako ste izabrali opciju Privremeni boravak izvan BiH prilažete kopiju jednog važećeg bh. dokumenta (pasoš ili lična karta ili vozačka dozvola).
  • ako nemate važeći bh. dokument onda izaberite opciju Status izbjeglog lica i priložite kopiju važečeg američkog dokumenta i uvjerenje o bh. državljanstvu. Uvjerenje možete pribaviti iz BiH na način da nekoga zadužite da to uradi za vas i uvjerenje vam pošalje u elektronskoj formi (skenirano na email). 

Obrazac i kopiju dokumenata možete poslati na email: prijavapp@izbori.ba,

ili putem pošte na adresu: Izbori u Bosni i Hercegovini Poštanski pretinac 451 71000 Sarajevo Bosna i Hercegovina

ili telefaksom na brojeve: +38733251333; +38733251334

Ako želite da za Vas provjerimo da li je vaša prijava prošla ili vam je potrebno dodatno pojašnjenje pošaljite nam upit na email: izboribih2020@gmail.com

Prilikom popunjavanja::

  • potpis na popunjenom obrascu mora biti isti kao potpis na dokumentu koji prilažete. 
  • datume pišite na sljedeći način: dan, mjesec, godina.

Vjerujemo da imate utjecaja u svojoj sredini i da možete pozvati i druge da se registriraju i glasaju. Zato vam šaljemo obrasce PRP 1 i PRP 2, koje možete kopirati i dati vašim rođacima, komšijama i prijateljima.

VAŽNO – oni koji glasaju uz američke dokumente na obrascu PRP 1 trebaju izabrati opciju Status izbjeglog lica

Svaki državljanin BiH ima pravo glasati, bez obzira na to gdje živi, čak i ako nema važeće bh. dokumente.

U obrazac upisujete onu adresu prebivališta na kojoj ste bili prijavljeni 1991. godine (ako se u međuvremenu niste prijavili na neku drugu adresu u BiH, a ako jeste onda upisujete tu adresu).

Važna napomena – svi oni koji su kao djeca bili popisani 1991. godine (dakle nisu imali dokumenta) imaju pravo glasati za tu općinu.

KRAJNJI ROK ZA REGISTRACIJU JE 31. 8. 2020, A VI PRIJAVE POŠALJITE NAJKASNIJE DO 20. 8. 2020.

Iskoristite svoje biračko pravo i ne dozvolite da neko drugi odlučuje umjesto vas.

Inicijativa  „Glasaj za BiH 2020“