31. maj – Dan Bijelih Traka

31. maj – Dan Bijelih Traka

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike vas poziva da se i ove godine pridružite kampanji “Dan bijelih traka”, čiji je cilj borba civilnih žrtava za pravo na sjećanje i komemoracije tamo gdje im se to zabranjuje, kao i podsjećanje na stradanje Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora u toku agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. Kampanja “Dan bijelih traka” se odvija u cijelom svijetu 31. maja svake godine kao simbol početka genocida koga su izvršile vlasti bosanskih Srba i njihovi pomagači nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru i Bosni i Hercegovini.

31. maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. To je bio početak genocida, masovnih pogubljenja, masovnih mučenja i ubijanja u koncentracionim logorima smrti, masovnih silovanja i masovnih i nasilnih protjerivanja, što je rezultiralo nasilnom uklanjanju više od 94% Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora.

Zbog ugrožavanja ljudskih prava i sloboda u Prijedoru, koje i dan danas postoje, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike vas poziva da se solidarišete sa žrtvama genocida u Prijedoru. Pozivamo vas da se pridružite kampanji i tako na najbolji način doprinesete pobjedi istine i pravde, pobjedi dobra nad zlom i očuvanju sjećanja na nevine žrtve u Prijedoru.