2021 - Una-Sana Canton

The “New Leaders of Una-Sana Canton” program launched on June 10th, 2021. The program took place in Bihać, Bosnia, and Herzegovina, and was attended by 15 working professionals who successfully completed the program. The aim of this program was the transfer of knowledge and best practices from the U.S. to Bosnia and Herzegovina. The Greater Naples Chamber of Commerce (Naples, FL) has successfully run a similar program in the U.S. for the past several years. The Congress of Bosniaks of North America, through the effort of its Director of Homeland Relations, Mr. Hasan Kajtezovic, was able to bring together the Chambers of Commerce from Naples, FL and Una Sana Canton and facilitate the transfer of knowledge and best practices between the two organizations. The program is supported by the USAID “Diaspora Invest” project.

The main goal of “New Leaders of Una-Sana Canton” was to establish a strong local leadership network between all participants in the program as well as to foster cooperation for the benefit of the whole community. The program consisted of six weekly sessions on various topics, where participants were introduced to the organization, operations, and functioning of the ten participating institutions, where they were briefed on projects and opportunities for joint cooperation. This year the programed topics emphasized were: Economy and NGOs; Tourism and Environment; Arts and Culture, Health and Media; and Local Government.
Due to the successes and increased interest in this program, Congress of Bosniaks of North America is planning to expand this program to other Chambers of Commerce in the region.

Session 1 – Podrška privredi i NVO

U Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona otpočeo je program “Novi lideri Unsko-sanskog kantona” sa 1. sesijom na temu “Podrška privredi i NVO”.

Program organizira Privredna komora Unsko-sanskog kantona u suradnji sa Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i Privrednom komorom Naples Florida iz Sjedinjenih Američkih Država, a podržava USAID projekat “Diaspora Invest”.

Program se realizira u suradnji sa sljedećim istaknutim institucijama i organizacijama Unsko-sanskog kantona: Vlada USK, Grad Bihać, Razvojna agencija USK, Kulturni centar Bihać, Muzej USK, Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić”, Nacionalni park Una, Resursni centar za vode i okoliš “Una Consulting”, RTV USK i Udruženje Žene sa Une.

Polaznici programa će se u pet dnevnih sesija upoznati sa organizacijom, poslovanjem i funkcioniranjem navedenih institucija, te će im biti predstavljeni projekti i mogućnosti zajedničke suradnje.

U 1. sesiji polaznici programa su se upoznali sa radom, organizacijom i projektima Privredne komore USK, Razvojne agencije USK i Udruženja Žene sa Une. Predavači su bili Enes Ružnić (predsjednik Privredne komore USK), Lorena Felić (šefica Odjela za kreaciju i implementaciju projekta Razvojne agencije USK) i Adela Šušnjar (MEAL specialist Udruženja Žene sa Une).

Glavni cilj programa je uspostavljanje jake lokalne mreže između svih učesnika programa i ostvarivanje suradnje za dobrobit cijele zajednice.

Sljedeća sesija se održava u utorak, 15. 06. 2021. godine na temu “Turizam i zaštita okoliša” a predstavit će se Resursni centar za vode i okoliš “Una Consulting” i Nacionalni park Una.

Link za originalni članak.

Session 2 – Turizam i zaštita okoliša

U sklopu programa “Novi lideri Unsko-sanskog kantona” održana je 2. sesija na temu „Turizam i zaštita okoliša“.

Prva prezentacija je održana u Resursnom centru za vode i okoliš “Una Consulting”, a održali su je Sandi Zulić, direktor Resursnog centra, i Vesna Muslić, predsjednica “Aquasan mreže u BiH”, koji su predstavili ovu organizaciju i polaznike pobliže upoznali s njenim poslovanjem. Polaznici su imali priliku doznati kako se pripremaju i implementiraju projekti iz oblasti voda i okoliša, te su prenesena dragocjena iskustva, znanja i dobre prakse u ovoj oblasti.

Prezentacija Nacionalnog parka Una je održana u Privrednoj komori USK, a održao ju je direktor Amarildo Mulić. Pored predstavljanja brojnih projekata, polaznici su dobili i informacije o dosadašnjem radu i postignućima, te budućim planovima ove institucije.

Podsjetimo, program organizira Privredna komora Unsko-sanskog kantona u suradnji s Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i Privrednom komorom Naples Florida iz Sjedinjenih Američkih Država, a podržava USAID projekt “Diaspora Invest”.

Polaznici programa će se u pet dnevnih sesija upoznati s organizacijom, poslovanjem i funkcioniranjem institucija, te će im biti predstavljeni projekti i mogućnosti suradnje. Glavni cilj programa je uspostavljanje jake lokalne mreže između svih učesnika programa i ostvarivanje suradnje za dobrobit cijele zajednice.

Sljedeća sesija se održava u utorak, 22. 06. 2021. godine na temu “Kultura i umjetnost” a predstavit će se JU Kulturni centar Bihać i JU Muzej USK.

Link za originalni članak

Session 3 – Kultura i umjetnost

U sklopu programa “Novi lideri Unsko-sanskog kantona” održana je 3. sesija na temu „Kultura i umjetnost“.

Polaznici programa su se upoznali sa radom i aktivnostima dvije istaknute kulturne institucije Unsko-sanskog kantona, Kulturnog centra Bihać i Muzeja Unsko-sanskog kantona.

Prezentaciju Kulturnog centra Bihać je održala direktorica Erna Begatović. Polaznicima je ukratko predstavila historiju i dosadašnja postignuća ove institucije, a poseban naglasak je stavila na predstojeći kulturni događaj Festival scensko-teatarskih umjetnosti „Bihaćko ljeto 2021“ koji Kulturni centar organizira po 23. put. Polaznici su pozvani da prisustvuju mnogobrojnim sadržajima, a također su razmatrani i načini na koji bi polaznici mogli pomoći u samoj organizaciji festivala.

U Muzeju Unsko-sanskog kantona o ovoj instituciji je govorio rukovoditelj historijskog odjeljenja Dino Dupanović. Polaznici su imali priliku čuti dragocjene informacije o bogatoj historiji muzeja, vrijednoj muzejskoj građi, postavkama i izložbama, kako dosadašnjim, tako i onima u realizaciji.

Podsjetimo, program “Novi lideri Unsko-sanskog kantona” organizira Privredna komora Unsko-sanskog kantona u suradnji s Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i Privrednom komorom Naples Florida iz Sjedinjenih Američkih Država, a podržava USAID projekt “Diaspora Invest”.

Sljedeća sesija se održava u utorak, 29. 06. 2021. godine na temu “Zdravstvo i mediji ” a predstavit će se  ZU kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“ i JP Radio-televizija Unsko-sanskog kantona.

Link za originalni članak

Session 4 – Zdravstvo i mediji

U okviru projekta “Novi lideri Unsko-sanskog kantona”, koji provodi Privredna komora USK, održana je četvrta sesija prilikom koje su prezentirane Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” i Radio-televizija USK.

Polaznike je u Kantonalnoj bolnici dočekao Almir Kovačević, načelnik kabineta direktora bolnice. Nakon kratkog obilaska bolničkog kompleksa, održana je prezentacija ustroja i aktivnosti, te realiziranih i planiranih projekata ove ustanove.

Prezentaciju Radio-televizije USK je održala direktorica Irma Pašić. Govorila je o počecima i razvoju ove medijske kuće kroz godine, a od realiziranih projekata je poseban naglasak stavila na “Kupujmo domaće, gradimo BiH”, projekat koji realiziraju već petu godinu zaredom. Nakon prezentacije, polaznici su imali priliku da se šetnjom kroz urede upoznaju sa funkcioniranjem i zaposlenicima ove medijske kuće.

Podsjetimo, program organizira Privredna komora Unsko-sanskog kantona u suradnji s Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i Privrednom komorom Naples Florida iz Sjedinjenih Američkih Država, a podržava USAID projekt “Diaspora Invest”.

Sljedeća, završna sesija će se održati u utorak, 06. 07. 2021. godine na temu “Vlada i lokalna samouprava” a predstavit će se Vlada Unsko-sanskog kantona i Grad Bihać.

U nastavku možete pogledati video prilog Radio-televizije USK.

Link za originalni članak

Session 5 – Vlada i lokalna samouprava

Prezentacijama administrativnog uređenja Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća, te osnovnih historijskih, privrednih i ostalih značajki kantona i grada Bihaća učesnici su se upoznali s radom i zadacima lokalnih i kantonalnih ustanova.

Prezentaciju ustroja i funkcioniranja Vlade Unsko-sanskog kantona je održao Aladin Ćerimović, savjetnik premijera. U svom izlaganju je poseban naglasak stavio na Ministarstvo privrede, odnosno programe i projekte koje ovo ministarstvo provodi.

U Gradu Bihaću polaznike je pozdravio gradonačelnik Šuhret Fazlić, dok su prezentaciju potencijala i projekata grada, te diskusiju s polaznicima održali Nijaz Lipovača, savjetnik gradonačelnika i Vildana Zulić, pomoćnik gradonačelnika.

Današnja sesija je posljednja u nizu u okviru programa “Novi lideri Unsko-sanskog kantona” koji organizira Privredna komora Unsko-sanskog kantona u suradnji s Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i Privrednom komorom Naples Florida iz Sjedinjenih Američkih Država, a podržava USAID projekt “Diaspora Invest”.

Kao završni događaj programa će se održati podjela certifikata o učešću polaznicima, te prigodno druženje svih učesnika u programu.

Link za originalni članak

Graduation

Nakon održanih pet radnih i završne sesije na kojoj su se dodijelili certifikati o učešću i razmijenila iskustva i dojmovi o programu, završen je prvi ciklus programa “Novi lideri Unsko-sanskog kantona”.

Certifikate su polaznicima dodijelili ministrica privrede Unsko-sanskog kantona Samra Mehić i predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona Enes Ružnić.

U projektu je učestvovalo 15 mladih zaposlenih, perspektivnih i ambicioznih polaznika, koji su kroz održane sesije imali priliku upoznati se sa radom desetak ustanova, institucija i poduzeća u Unsko-sanskom kantonu. Program je organizirala Privredna komora Unsko-sanskog kantona u suradnji s Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i Privrednom komorom Naples Florida iz Sjedinjenih Američkih Država, a podržao USAID projekt “Diaspora Invest”.

Cilj projekta bio je da njegovi učesnici dobiju vrijedne informacije i nauče o organizaciji i funkcioniranju kantonalnih i lokalnih izvršnih institucija, kulturnih i umjetničkih organizacija, dobrotvornih organizacija, turističkih i obrazovnih institucija, medija i dr. Na taj način nastojalo se izgraditi jaku lokalnu mrežu između svih učesnika u programu, te produbiti veze između javnog i privatnog sektora.

Nakon uspješne realizacije prvog ciklusa programa, nastavak se očekuje i u idućoj godini kad se planira veći broj učesnika i sesija. Također se u suradnji sa kantonalnim komorama FBiH planira provođenje programa i u drugim kantonima.

U nastavku donosimo dojmove nekoliko učesnika u prvom ciklusu programa “Novi lideri Unsko-sanskog kantona”.

“Projekat ima odličan fokus – spajanje mladih sa institucijama i preduzećima je od velikog značaja. Jako je bitan aspekt obilazaka tih institucija, da znamo gdje se nalazi i da nakon predavanja/prezentacije imamo makar jedno poznato lice tu kome se možemo obratiti. S tim u vezi, sviđa mi se i što smo se sastajali svake sedmice isti dan – stvarali smo svoju malu zajednicu iz sedmice u sedmicu, tako dajući prostora i vremena jedni drugima da se upoznamo.”
Lejla Mustafić, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona

“Nadam se da će ovaj projekat u budućnosti doživjeti svoj puni potencijal, sa velikim brojem prijava mladih i uspješnih ljudi, kako bi premostili taj gap, šupljinu i tišinu između običnog čovjeka i institucija, da se sa osjećajem kolektiva i pripadnosti upoznajemo sa svim sferama društva, institucija i okruženja. Pa možda da i mi koji smo sada pioniri ovog projekta, tad nekad budemo u ulozi predavača, da ispričamo priču mlađim generacijama o svom uspjehu u najtežim vremenima.”
Dino Omerdić, Omega Travel Agency doo Bihać

“Program smatram jako pozitivnim jer sam imala priliku učestvovati u istom te naučiti mnogo toga o institucijama koje nas okružuju i koje nam u našem radu mogu dati mnogo korisnih informacija kada je u pitanju tržište rada jer dolazim ispred Službe za zapošljavanje USK. Kao prvo, bilo je dosta institucija sa kojima već surađujemo i ovim putem smatram da smo se povezali još više, da ćemo nakon ovog programa nailaziti na širom otvorena vrata, pristupačniji pristup koji će nam biti velika olakšica u radu i budućim ciljevima. Dobili smo mnogo informacija o budućim projektima, javnim pozivima, načinima apliciranja, i dr.”
Dženita Ramić, Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona

“Organizacija cijelog projekta zaslužuje sve pohvale. Predavanja – sesije su bile jako edukativne i uspješne počev od prve do posljednje. Jako sam sretna što sam bila dio ovog  projekta.”
Lejla Alijagić, Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona

Link za originalni članak