2023 – Una-Sana Canton

Privredna komora USK započela novi ciklus programa za mlade “Novi lideri Unsko-sanskog kantona”

Danas je u Privrednoj komori USK održana prva od pet sesija programa za mlade “Novi lideri Unsko-sanskog kantona”. Ovo je treća godina zaredom u kojoj Privredna komora organizira ovaj program uz podršku Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Privredne komore Naples Florida.

Polaznici programa su danas, pod temom podrška privredi i mladima, imali priliku čuti sve o aktivnostima i radu Privredne komore USK i Mozaik startup studija Bihać. Sanela Sabljaković, predsjednica Komore i Robert Ružnić, voditelj Studija su prisutnima govorili i o aktualnim programima i projektima za mlade.

Na kraju sesije prisutnima se putem video veze obratio i Hasan Kajtezović, direktor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike koji je govorio o važnosti ovakvih programa, te prenio iskustva iz Amerike.

Polaznici programa su mladi zaposlenici iz privatnog i javnog sektora, pripravnici i studenti.

Ciljevi programa su umrežavanje, te podrška institucija i organizacija USK mladima što sve vodi stvaranju ambijenta za ostanak mladih u državi.

Važno je napomenuti da se ovaj program istovremeno održava i u partnerskoj Privrednoj komori ZDK, što služi kao još jedan primjer uspješne saradnje u komorskom sistemu FBIH.

Održana druga sesija na temu turizma u okviru Programa za mlade “Novi lideri Unsko-sanskog kantona”

U Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona danas je održana druga sesija u okviru programa za mlade “Novi lideri Unsko-sanskog kantona”.

Riječ je o posebno osmišljenom programu prepoznavanja i umrežavanja mladih liderskih snaga na području Kantona, a ideja je nastala iz sličnog programa koji Privredna komora Naples iz Floride uspješno realizira već više od 40 godina.Polaznici su mladi i perspektivni zaposlenici iz javnog i privatnog sektora u dobi od 21 do 40 godina, kao i studenti završnih godina fakulteta Univerziteta u Bihaću.

O ciljevima programa govorila je Sanela Sabljaković, predsjednica Privredne komore USK.

„Cilj je umrežavanje mladih ljudi, kako njih međusobno, tako i sa institucijama koje sudjeluju u ovom projektu. Na ovaj način želimo zainteresirati mlade ljude za ostanak u Unsko-sanskom kantonu, u Bosni Hercegovini. Moramo stvoriti atmosferu kako bi oni shvatili da postoje potencijali, ali i ljudi, ustanove i organizacije koje će im pružiti podršku u njihovom radu“, kazala je predsjednica PK USK.

Tema druge, od pet planiranih sesija u okviru programa, bila je turizam.

„Danas predstavljamo sve ono što radimo u bihaćkoj Turističkoj zajednici, naše aktivnosti, naše projekte koje realizujemo u ovoj godini. Želimo slikom i video-materijalima sve to približiti mladim ljudima, a njihove ideje su nam uvijek dobrodošle“, riječi su direktorice Turističke zajednice Grada Bihaća, Lorene Felić.

“Ovaj projekat generira nove mlade ljude, nove mlade lidere, kako i stoji u njegovom nazivu. Čast mi je da sam bio učesnik prve generacije polaznika ovog programa. Želimo danas ove mlade ljude upoznati sa aktivnostima Centra za kulturu i turizam Grada Cazina, ali istovremeno nam je želja ostvariti nova partnerstva. Danas ćemo objediniti kulturu i turizam u jednu cjelinu, a naglasak ćemo staviti na Festival kestena koji će u našem gradu početi za dva dana. Govorit ćemo i o još nekim kulturnim manifestacijama i projektima koje planiramo u budućnosti”, izjavio je, pored ostaloga Ermin Beganović, direktor Centra za kulturu i turizam u Cazinu.

Elvisa Družanović je iz Cazina, a već godinama radi u Bihaću kao direktorica jednog od centara za njemački jezik.

“Obzirom da obnašam tu funkciju lidera, direktora ili koordinatora, veoma je bitno da imamo priliku učestvovati u ovakvom programu i smatram da će ovo pored nas zaposlenih, doprinijeti u radu i studenata, te svih onih koji žele biti lideri”, naglasila je Družanović.

Privredna komora USK će narednog utorka u okviru programa za mlade “Novi lideri Unsko-sanskog kantona” organizovati i treću sesiju o novoj temi. (Tekst: Radio Bihać)

Treća sesija “Novih lidera” održana u Radio-televiziji USK

2023 – Una-Sana Canton

Polaznici “Novih lidera USK” su na trećoj sesiji imali priliku upoznati se s radom, organizacijom, projektima i planovima najveće medijske kuće na USK – Radio-televizije Unsko-sanskog kantona.

RTV USK je dugogodišnji vjerni partner Privredne komore USK, te aktivno prati aktivnosti i surađuje na projektima koje naša institucija sprovodi.

Rad ove medijske kuće polaznicima su predstavili Senad Ramić, izvršni direktor TV programa i Gorica Bukić, izvršni direktor radio programa.

Studio, montaža, realizacija medijskih sadržaja i ostale aktivnosti RTV USK su izazvale veliko interesovanje i pažnju naših polaznika, koji su imali priliku i da se nađu u ulozi TV i radijskih voditelja.

Hvala RTV USK na srdačnom dočeku i zanimljivoj prezentaciji svog poslovanja.