KBSA upozorio američku i kanadsku vladu na dešavanja u Crnoj Gori

KBSA upozorio američku i kanadsku vladu na dešavanja u Crnoj Gori

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pomno prati dešavanja nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Proteklih dana, KBSA je uputio pisma američkim i kanadskim zvaničnicima u US State Department, Ministarstvu vanjskih poslova Kanada kao i Ambasadama Amerike i Kanade u Crnoj Gori/Srbiji povodom otvorenih napada na bošnjačko stanovništvo i prijetnji novim genocidom. U pismima se između ostalog navodi:

“Nakon nedavnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji su održani 30. avgusta 2020. godine, početno uzbuđenje i proslave u vezi s izbornom pobjedom prosrpskih opozicionih stranaka dovele su do haosa i otvorenih neprijateljstava usmjerenih prema građanima Crne Gore iz redova bošnjačkog naroda kao i pripadnicima drugih manjinskih skupina.  

Tokom protekle sedmice, brojni slučajevi fizičke brutalnosti, otvorenih provokacija, oštećenja lične imovine i otvorenih prijetnji ljudskim životima su upereni prema bošnjačkim građanima što je među njima povećalo osjećaj nesigurnosti. 

Bošnjački državljani sa prebivalištem u Crnoj Gori su posebno ranjivi i s pravom uplašeni. Trenutna situacija u Crnoj Gori je jezivo i zapanjujuće slična situaciji ranih 1990-ih koja je dovela do događaja koji su kulminirali konačnim zločinom protiv čovječnosti kada su snage bosanskih Srba počinile genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini.  

Zbog toga je od iznimne važnosti ozbiljno shvatiti prijetnje upućene lokalnom bošnjačkom stanovništvu u crnogorskom gradu Pljevljima i drugdje, posebno prijetnje kojima se daje obećanje da će „Pljevlja biti Srebrenica“ ako lokalni Bošnjaci ne napuste svoje domove i vijekovna ognjišta. 

Iste te prijetnje unaprijed su smišljene, strateški planirane i sistemski provedene kako u Pljevljima i drugdje u Crnoj Gori, tako i širom Bosne i Hercegovine početkom 1990-ih, koje su danas prepoznate i identificirane kao početni koraci u počinjenju ratnih zločina i genocida. 

Iako trenutno živimo u SAD-u i Kanadi čiji smo državljani, mnogi od nas imamo blisku rodbinu širom regije. Zbog toga apeliramo na američku i kanadsku vladu da pažljivo prate razvoj događaja u Crnoj Gori te izvrše pritisak na trenutnu i buduću vladu u Crnoj Gori da osiguraju mir, sigurnost i bezbjednost bošnjačke zajednice i svih manjinskih grupa, kao i da privedu pravdi one koji šire strah, zastrašivanje i izazivaju nasilje.”

KBSA upozorio američku i kanadsku vladu na dešavanja u Crnoj Gori