KBSA Saopćenje Zbog Hapšenja Nasera Orića

naserHapšenje ratnog komandanta odbrane Srebrenice od strane Švicarskih sigurnosnih agencija a na zahtjev Srbijanskog tužilaštva, nije ništa drugo nego nastavak velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i nastavak genocida nad preživjelim bošnjačkim narodom. Podsjetimo još jednom da je gospodin Naser Orić pravosnažno oslobođen svih optužbi od strane Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu. Kao i mnogo puta do sada, država Srbija i njeno političko rukovodstvo nastavljaju agresorskim i genocidnim stopama iz devedesetih godina.

Radi se o politički motivisanim hapšenjem od strane Srbije, koja je više puta do sada prekršila dogovore na državnom nivou s BiH. Naime, ovog puta je jednostrano, od strane Srbije, prekršen sporazum između pravosuđa dvije države potpisanom na najvisem državnom nivou. Nije koincidentno da se ovo hapšenje dešava samo nekolike sedmice prije obilježavanja dvadeset godina od genocida u Srebrenici, kao šamar žrtvama genocida ne samo u Srebrenici nego u cijeloj BiH. Najoštrije osuđujemo sve pokušaje iz Srbije da relativiziraju genocid nastojanjem da izjednače odgovornost žrtve i agresora u očima međunarodne zajednice. Vjerujemo također da je ovaj čin napravljen da bi se napravila digresija od zločina koje su srpske vojne formacije pod napravile u BiH i da se skrene pažnja s najavljene rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici. Ironično je da samim činom hapšenja gospodina Orića, Srbija i sama priznaje svoju direktnu ulogu u agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Srbija ovim ponašanjem pokazuje da se nije odrekla ambicija prema Bosni i Hercegovini te da i dalje djeuluje kao glavni faktor nestabilnosti na području jugoistočne Europe, narušavajući time susjedske odnose s BiH i bosnjačkim narodom. Time se ugrožava put trajnog mira i stabilizacije koji se jedino može postići istinom o genocidu i pravdom za žrtve genocida. Zabrinjavajuće je da Srbija i dalje njeguje ultranacionalističke, antibosanske i antieuropske stavove koje trebaju služiti kao upozorenje za sve članice Europske unije u vezi pitanja euroatlatnskih integracija.

Od Švicarske vlade zahtjevamo neposredno puštanje Nasera Orića na slobodu i izvinjenje svim žrtvama genocida zbog maltretiranja Bošnjaka koji su se dostojanstveno branili od agresora. Unatoč svemu, vjerujemo da će ovo biti još jedan poraz u nizu za državu Srbiju i njeno političko rukovodstvo i da ce komandant Oric se pojaviti na obilježavanju dvadesete godišnjice od genocida u Srebrenici, kao što je i najavio, u Julu ove godine.

UO KBSA