KBSA Podržava Inicijativu Velike Britanije za UN Rezoluciju o Genocidu u Srebrenici

united-nations-300x200_thumbKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) podržava inicijativu Velike Britanije  za rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, najgorem zločinu na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Nakon pada Srebrenice, koja je bila pod zaštitom UN-a kao sigurnosna zona, 11. jula 1995. godine, u ruke agresora i počinitelja genocida, vojske tzv. Republike Srpske i  vojnih formacija tadašnje SR Jugoslavije, , srpska zločinacka vojska je pod komandom generala Ratka Mladića, izvršila masovno ubijanje više od 8.372 bošnjačka civila. Ovaj čin je dokazan pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao čin genocida nad bošnjackim narodom u zaštićenoj zoni UN-a, dakle prema definiciji donešenoj na Konvenciji UN-a iz 1948. o genocidu, zločin u Srebrenici je okarakteriziran kao genocid, koji je kao takav dodatno priznat od strane mnogih državnih vlada širom svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju, Kanadu kao i druge renomirane svjetske organizacije koje se bave temom genocida. Da bi se ostvario željeni utjecaj i da bi se poslala jasna poruka negatorima genocida, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda mora prihvatiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja potvrđuje činjenice i jasno identifikuje one koji su odgovorni za genocid nad nedužnim bosnjačkim narodom. Također, ovakvim djelovanjem se mora poslati jasan stav bosanskim Srbima, njihovim političkim predstavnicima, da prepoznaju činjenice,  da konacno zaustave politiku negiranja genocida i njihove svakodnevne napore usmjerene protiv suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine.

Istina i pravda su jedini put naprijed u cilju postizanja trajnog mira, stabilnosti i pomirenja. Kao sto je to uradila Njemačka nakon Holokausta i Drugog svjetskog rata, Srbija i Srbi u Bosni i Hercegovini moraju pogledati u stvarnost i prihvatiti je onakvu kakva jeste sa svim svojim posljedicama, priznati zločine počinjene u njihovo ime, a u ime stvaranja velike Srbije kao srpskog nacionalnog cilja. Rezultati agresije i genocida su još uvijek vidljivi i danas u obliku entiteta Republike Srpske, koji je nastao na genocidu, u vidu njihove diskriminatorne politike prema građanima nesrpske nacionalnosti, odnosno prvenstveno Bošnjaka, žrtava genocida. Zaista je zabrinjavajuća reakcija rukovodstva Srbije i BH entiteta RS koji se bave motivima rezolucije i koji prizivaju politizaciju genocida u Srebrenici. Ove i ovakve vrste izjava kako srbijanskih tako i srpskih zvaničnika su jako zabrinjavajuće u pogledu njihove iskrene namjere i odanosti izgradji trajnog mira i prosperiteta u regiji, te njihovoj deklarativnoj potpori nezavisnoj, suverenoj i jedinstvenoj državi Bosni I Hercegovini. Čak sta vise, zabrinuti smo da srbijanski lideri kao i politički predstavnici entiteta RS u Bosni i Hercegovini su nasljednici i provoditelji iste one ideologije koja je i dovela do agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad bosnjačkim narodom, kao i nasilnog raspada SFR Jugoslavije.

Pozivamo autore rezolucije da budu posvećeni istini i pravdi i da ne podlegnu vanjskim pritiscima onih koji negiraju genocid, da utiču na jezik rezolucije koja bi ublažila odgovornost Srbije i rukovodstva bosanskih Srba za počinjeni genocid.  Zaista je krajnje vrijeme da Ujedinjene nacije jasno prepoznaju genocid u Srebrenici i prozovu one koji su odgovorni da konačno budu izvedeni pred lice pravde kao i da se javno osude svi oni koji negiraju genocid.

Upravni Odbor KBSA