Zajedničko pismo Ministru odbrane Kanade u vezi kupovine meta s uvredljivim nazivom

tender-page-6-feb-25Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za Istraživanje Genocida Kanada (IGK) uputili su zajedničko protestno pismo kanadskom Ministru odbrane Jason Kenney, povodom javnih informacija da je Ministarstvo narodne odbrane Kanade kupilo vojne mete za vježbanje za treniranje britanskih vojnika, u kojim su i mete pod nazivom “bosanski muškarac”.   Sliku narudžbe s uvredljivim sadržajem možete vidjeti na početku ovog teksta. Prijevod pisma glasi (originalno pismo na engleskom mozete skinuti ovdje)

Poštovani gospodine Kenney,

Pišemo vam u ime kanadske bošnjačke zajednice u vezi informacije da je kanadska vlada napravila mete za vježbe britanskih vojnika. Među porudžbinama su i mete nazvane « Bosnian Male ».

To je poniženje i uvreda za više od 30.000 kanadskih Bošnjaka koji su došli u Kanadu uglavnom kao preživjele žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima.

Ove godine, mi ćemo obilježiti dvadeset godina od genocida u Srebrenici, največeg zločina u Evropi poslije holokausta. Stoga preživjele žrtve agresije i genocida još više boli stašno poniženje njihovog nacionalnog identiteta korištenjem naziva vojnih meta « Bosnian Male ». Poslije strašnih muka u agresiji i genocidu došli smo u Kanadu kao našu drugu domovinu u kojoj ljudska prava, slobode i iznad svega ljudsko dostojanstvo trabaju biti zaštićeni. Ovaj neprimjereni čin nas ponovo vraća u strahote agresije i genocida i narušava naš osjećaj sigurnosti i jednakosti kao građana i naroda u kanadskom društvu.

Ovaj sramni čin imenovanja vojnih meta je potpuno nepotreban u Kanadi, zemlji koja je ponosna na svoj društveni sistem prepoznatljiv kao kulturni mozaik. Ovaj diskriminirajući čin je bolan i ponižavajući ne samo za trenutnu generaciju kanadskih Bošnjaka, preživjelih žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, već i posebno za mlade Bošnjake, rođene kao kanadski građani.

Mi podržavamo kanadske oružane snage u njihovoj misiji zaštite mira u svijetu. Međutim ponižavajuće imenovanje vojnih meta smatramo potpuno nepotrebnim, bolnim i sramnim. To šalje pogrešnu poruku građanima Bosne i Hercegovine koji  u velikoj mjeri poštuju prijateljstvo Kanade i Bosne i Hercegovine.

U ime kanadske bošnjačke zajednice tražimo objašnjenje imenovanja vojnih meta, opoziv imenovanja i izvinjenje za ovaj ponižavajući, diskriminirajući čin. Bošnjaci su mirni, slobodni, lojalni građani  koji njeguju demokratske vrijednosti, ljudskih prava i slobode. Kao lojalni građani Kanade apelujemo na kanadsku vladu da se bori protiv predrasuda, nejednakosti i ponižavanja svih njenih građana i nacija za dobrobit kanadskog društva.

S poštovanjem,

Hamdija Čustović, predsjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
cnab@bosniak.org

Emir Ramic, direktor
Institut za istraživanje genocida, Kanada
info@instituteforgenocide.org