Saopćenje o postavljanju spomen krsta na Zlatištu iznad Sarajeva

krstU ime žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima i u ime mnogih Amerikanaca i Kanađana prijatelja istine o zločinima agresije i genocida u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđujemo barbarsko postavljanje spomen krsta na Zlatištu iznad Sarajeva. Smatramo ovaj gnusni, anticivilizacijski, sramni, nečasni i neprimjereni čin novim atakom na istinu i pravdu o zločinima u Bosni i Hercegovini, novim prekrajanjem historijskih i sudskih činjenica o zločinima u Bosni i Hercegovini, novim atakom na žrtve tih zločina i na kraju novim atakom na suverenitet države Bosne i Hercegovine jer je krst postavljen bez dozvole na državnom bosanskohercegovačkom zemljištu.

Ovim putem informišemo sjevernoameričku i svijetsku javnost na činjenicu da je upravo sa Zlatišta tokom opsade Sarajeva u prosijeku ispaljivano 320 projektila teške artiljerije dnevno. Stoga, smatramo da je obilježvanje takvog mjesta sa kojeg je tokom četiri godine granatama i snajperskom vatrom polako ubijano više od 14.000 Sarajlija od čega je 1.600 žrtava djeca neviđeni, barbarski atak na čovjeka i civlizaciju na ideju Bosne i Bosanski duh.

Podsjećamo američku, kanadsku i svijetsku javnost da su zapovjednici Sarajevsko-romanijskog Korpusa Vojske eniteta Republike Srpske osuđeni zbog neselektivnog granatiranja grada Sarajeva i namjernog izazivanja civilnih žrtava pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za područije bivše Jugoslavije. General Stanislav Galić je za to zločinačko djelo osuđen na doživotnu robiju, a general Dragomir Milošević na 29 godina zatvora.

Zbog ovog barbarskog čina slijedi zajednička akcija svih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih organizacija koje će u ime žrtava i svjedoka največih zločina poslije holokausta u Evropi tražiti hitno anagažovanje SAD i Kanade i cijelog antifašističkog svijeta na ždruženu akciju za uklanjanje sramnog obilježja.

Istovremeno od državnih organa Bosne i Hercegovine tražimo hitnu akciju za uklanjanje krsta i kažnjavanje svih onih koji su učestvovali u ovaj sramnoj akciji za koju nije izdata dozvola i zbog koje je uzurpirana državna, bosanskohercegovačka zemlja.

Na kraju od OHR-a i posebno Valentina Inzka tražimo hitnu i bezkompromisnu akciju protiv barbarske provokacije koja najozbiljnije narušava mir, stabilnost, suživot i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Mi poštujemo svačije pravo na vjerska obilježja ali je ovo obična provokacija građanima Sarajeva koji su godinama trpili opsadu. Križevi, krstovi, i polumjeseći pripadaju na crkvama i džamijama a ne na brdima.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

Institut za Istraživanje Genocida, Kanada (IGK)