Pismo Visokom predstavniku Inzku

valentin-inzko-congress-of-north-american-bosniaks

Poštovani Visoki predstavniče Inzko,

U ime Bošnjaka u Sjevernoj Americi, državaljana Bosne i Herceogovine {BiH} i žrtava genocida i agresije u BiH, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} i Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} apeluju na Vas i na Vijeće za implementaciju mira da pod hitnom postupku poništite jednostranu odluku Vlade entiteta Republika Srpska {RS} da donese tzv. Privremeni zakon o vršenju provjere tačnosti i istinosti podataka. Ovaj čin predstavlja direktan napad na Dejtonski sporazum jer su u pitanju prebivališta regulisana na državnom, a ne entitetskom nivou. Ovo je također jednostrano anuliranje Aneksa VII o povratku i slobodi kretanja povratnika i poziva na de facto obnovu agresije na državu BiH koja je trebala da se zaustavi u Dejtonu.

Kao visoki predstavnik i kako članice Vijeća za implementaciju mira imate obavezu i odgovornost da zaštitite Dejtonski sporazum i spriječite anuliranje Aneksa VII, jer su ovim zakonom ugrožena osnovna ljudska prava i slobode građana bošnjačke nacionalnosti s ciljem da se sprijeći odziv glasača na teritoriji manjeg entiteta. Ova odluka je posebno diskriminirajuča protiv građana nesrpske nacionalnosit koji privremeno žive u dijaspori, ali imaju prijavljeno prebivalište u entititetu RS. Ukoliko ne reagujete hitno i oštro, možemo očekivati aparthejdsko ponašanje institucija u entitetu i eskalaciju sigurnose situacije u BIH.

Istovremeno pozivamo sve probosanskohercegovački orjentisane predstavnike na svim nivoima vlasti u BiH da bez odlaganja poduzmu sve potrebne mjere u cilju odbrane mira i države BiH koji su ovom Odlukom ugroženi.

KBSA i IGK će hitno informisati političke subjekte u SAD i Kanadi o navedenoj Odluci. Istovremeno će biti informisane mnoge internacionalne organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Još jednom dajemo apsolutnu podršku povratnicima i njihovim potpuno opravdanim zahtijevima da ne žele i neće živjeti u etnički čistom getu koji se ponovo poslije holokausta javlja u Evropi i u kome su na najbrutalniji način narušena osnovna ljudska prava i slobode.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Institut za Istraživanje Genocida Kanada