INTERVJU PREDSJEDNIK KBSA: PREUSTROJ DAYTONSKE BIH U MODERNU DRŽAVU ĆE ZAHTJEVATI RADIKALNE PROMJENE

predsjednik_KBSA_Custovic“Budućnost BiH mora biti na principu “jedan čovjek jedan glas” ali to može funkcionisati samo kada se ukinu entiteti, a paralelno s tim učvrsti građanski poredak BiH, gdje političko predstavništvo nije uopšte povezano s narodnom, etničkom, religijskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi osim sposobnosti pojedinca da obnaša tu funkciju i privrženost jedinstvenoj, suverenoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini”, ističe u intervju za Kliker, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike mr. Hamdija Čustović. Čelni čovjek najveće i najuticajnije organizacije Američkih Bošnjaka, koji za život zarađuje kao viši menadžer za banku BB&T u gradu Sharlotte je uvjeren, da će na kraju SAD opet morati preuzeti glavnu ulogu u spriječavanju podjele BiH i osigurati da ona , prije svega, postane članica NATO pakta. U kontekstu pomenutih promjena, prokomentarisao je i dosadašnje učinke tzv. bosanskog proljeća.
Čustović : Protesti koji su počeli u Tuzli su inicijalno ponudili nadu da će se građani BiH napokon probuditi iz zismkog sna i zahtijevati sveobuhvatne reforme, ne samo u jednom entitetu nego na cijeloj teritoriji Bosne I Hercegovine. Uspjeh ovakvih demonstracija je ovisan o političkoj artikulaciji i bavljenju uzrocima nezadovoljstva a ne samo simptomima u vidu ekonomskog stanja u kojem se nalaze mnogi građani BiH, a posebno radnici koji su zloupotrebom političkih pozicija izgubili osnovu za izdržavanje svojih porodica . Protesti su na početku imale jako puno momentuma, ali su kombinacijom huliganskih ispada, nedostatka konkretne vizije i ciljeva presli u fazu tzv. plenuma, gdje su uzurpirani od strane ekstremnih ljevičara, jugonostalgičara i sumnjivih osoba, koje od protesta žele napraviti neki pokret protiv kapitalizma, što uopće nije stvarni uzrok nezadovoljstva i formiraju proteste po uzoru na propali “Occupy” pokret. Ipak, možemo izvući i pozitivnih utisaka jer je ovo signaliralo vodećim političkim strankama da moraju misliti na građane i podsjetilo ih da je svrha njihovih pozicija u državnim, etnitetskim, i kantonalnim vladama da služe narodu a ne svojim ličnim interesima.
Kliker : Za ovih nešto više od dva mjeseva, registrovane su brojne bezočne manipulacije nesrećom gladnog naroda od strane političih faktora u našoj zemlji koji pokušavaju da aktuelnu situaciju okrenu u svoju korist. Kakav je stav po ovom pitanju zauzela organizacija kojoj predsjedavate u kontekstu predstojećih izbora i mogućih poteza međunarodne zajednice kada je u pitanju dogradnja nakaradnog uređenja naše zemlje?
Čustović : Naš stav je da se moramo boriti na više frontova. Prvi su oktobarski izbori, koji ipak predstavljaju jedini način da se stanje promjeni “iznutra”. Najveća greška koje su probošnjačke i probosanske stranke napravile,poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, je to što se Aneks 7 Dejtonskog sporazuma nikad nije stavio kao broj. 1 prioritet političkog djelovanja, nego su, čini mi se sve te stranke mahom odrekle političke reprezentacije u manjem entitetu, poznatom kao “Republika Srpska”. Jedini način da zaustavimo blokadu državnih institucija od srpskih nacionalističkih predstavnika je da zauzmemo svoje pravo kao građani unutar manjeg entiteta. U skladu s ovim stavom, dali smo podršku i suradnju građanskoj koaliciji “Prvi mart” i platformi Domovina, to jeste, jedinstvene liste svih probosanskih stranaka da bi imali najmanje tri zatupnika sa zajedničke liste u Parlamentu BiH i deset zastupnika u Narodnoj Skupštini RS-a. Ovi zastupnici bi efektivno mogli odbraniti interese suverene i jedinstvne države BiH, spriječavanjem donošenja zakona iz RS-a koji trenutno bez opstrukcija svakodnevno narušavaju integritet i suverenitet BiH. Nedavno smo vidjeli da je unatoč većinskoj odluci Predsjedništva BiH da se opozove konzul Pećanac iz Čikaga, Narodna skupština RS je bez ikakvih problema podržala stav Nebojše Radmanovića o zaštiti vitalnog nacionalnom interesa.
Druga fronta je lobiranje i politički pritisak na međunarodnu zajednicu. Uz suradnju sa Savjetodavnim Vijećem iz BiH u Vašingtonu, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike više godina ukazuje na neophodnost američkog angažmana u BiH, kao garanta Dejtonskog sporazuma, koji nikad nije sproveden.
Neprihvatljivo je da jedna strana otvoreno krši Dejtonski sporazum i prilagođava ga genocidnim separatističkim i aparthejdskim ciljevima. Ovo je evidentno u nedavnoj odluci RS da, donesu zakon kojim bi provjeravali tačnost informacija u vezi prijave boravišta i prebivališta. Svima je jasno da je ovo napad na platformu Domovine jer žele smanjiti broj registrovanih glasača koji bi se suprostavili njihovim seperatističkim ambicijma. Donešenje tzv. Privremenog zakona predstavlja anuliranje Aneksa VII i izlazak iz Dejtonskog sporazuma što je uvertira u rat. Očekujemo da će međunarodna zajednica oštro reagovati.
Kliker : U slučaju da američka administracija zatraži od vas mišljenje vezano za buduće uređenje BiH, šta ćete im sugerisati. Da li je došlo vrijeme da im neko kaže skidajte luđačku košulju sa naših leđa i derogirajte ustavna rješenja koja ne bi ni u snu poželjeli u svojoj zemlji ? Ovo vas pitam iz jednostavnog razkloga što bezobrazno ponašanje i silu svi razumiju, nažalost i uvažavaju. Dodik je, zar ne, očiti primjer za ovakvu tvrdnju ?
Čustović : Mislim da je došlo vrijeme da se i sama američka administracija probudi iz sna i shvati da trenutna globalna vanjska politika nije efektivna. Ustupanje prostora ruskim interesima i neodlučnost po pitanju kršenja međunarodnog prava kad su u pitanju Ukrajina i BiH su dovele do situacije gdje SAD i njihovi saveznici gube geo-političku stratešku bitku, a to ima znatne implikacije na našu regiju. I prije svih ovih dešavanja upozoravali smo State Department da je Milorad Dodik došao na vlast kao lažni demokrata i da u stvari služi ruske interese, što je sada u potpunosti izašlo na vidjelo. Politika američke administracije da zauzme pasivnu ulogu i prepusti da se za budućnost BiH”pobrine” Europska unija je pogrešna, jer europski lideri ne dijele našu viziju jedinstvene BiH gdje je demokratija “jedan čovjek, jedan glas” nego forsiraju etničko glasanje gdje sam ja kao Bošnjak uvijek primoran da glasam za Bošnjaka,čak i ako to možda nije moja želja. Znamo da je to možda iznenađujuće ali mi kao pripadnici bošnjačkog nacionalnog korpusa, ne vjerujemo u etničke podjele u državnim institucijama. Budućnost BiH mora biti na principu “jedan čovjek jedan glas” ali to može funkcionisati samo kada se ukinu entiteti, a paralelno s tim učvrsti građanski poredak BiH gdje političko predstavništvo nije uopšte povezano s narodnom, etničkom, religijskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi osim sposobnosti pojedinca da obnaša tu funkciju i privrženost jedinstvenoj, suverenoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini. Ovo će zahtjevati radikalne promjene a ne samo površno maskiranje. Europski političari nemaju kredibilitet da urade ono što je potrebno da se suprostave ruskom pritisku a samim time i sprskim nacionalistima u BiH kao što je to dokazano prije 20 godina. Mislim da će na kraju SAD opet morati preuzeti glavnu ulogu u spriječavanju podjele BiH i osigurati da BiH, prije svega, postane članica NATO pakta. Ovo bi bio najveći udarac neprijateljima BiH, a u isto vrijeme u globalnom strateškom interesu SAD I NATO pakta.
Kliker : Ogromna većina aktivnosti KBSA je vezana za našu matičnu domovinu. Nekako u sjeni ostaju čini mi se sav vaš angažman usmjeren ka poboljšanju položaja Bosanaca i Hercegovaca na području Sjeverne Amerike.Kojim projektima ćete u bliskoj budućnosti pokloniti posebnu pažnju ?
Čustović : Prvo želim podsjetiti da KBSA radi isključivo na volonterskoj osnovi što znači da imamo organičene resurse i moramo odrediti prioritete. Aktivnosti vezane za našu matičnu domovinu su trenutni prioritet jer bez Bosne i Hercegovine neće biti ni nas. Postoje brojne organizacije i udruženja u Sjevernoj Americi koje se bave poboljšanjem položaja Bošnjaka i čuvanja našeg narodnog, vjerskog, i kulturnog identiteta. Mi surađujemo s njima i pružamo stratešku i taktičku pomoć. Ono što je zaista potrebno je da imamo sveobuhvatan program koji zahtijeva profesionalizaciju institucija kao što je KBSA. To je naša vizija. Druga stvar što je potrebno je jedinstvo, a to je najveći problem u bosnjačkim zajednicama u Sjevernoj Americi. Mi iz KBSA smo donijeli stratešku odluku da se nećemo baviti ubačenim konfliktima čiji cilj je bio i ostaje da se otupi oštrica KBSA i onemogući efektivan politički angazman Bošnjaka iz Sjeverne Amerike. Ponosni smo što smo ostali dosljedni našim ciljevima i programu i nikad nismo pali pod uticaj nijedne poličike stranke ili frakcije . Surađujemo sa svim udruženjima koje rade za dobrobit Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda. Posebno ističem uspješnu suradnju s s Institutom za Istraživanje Genocida Kanada i Savjetodavnim Vijećem za BiH na području Sjeverne Amerike, te građanskom koalicijom “Prvi Mart” i BZK “Preporod” u Bosni i Hercegovini. Ove godine radimo na registraciji glasača na izborima, proširenje Kluba Prijatelja u Kongresu SAD i Kanadskom parlamentu.
Kliker : Kakvo je mišljenje o mogućoj kandidaturi bivšeg reisa i predsjednika SBK Mustafe Ćerica za Predsjedništvo BiH? Podržavate li njegovu kandidaturu.
Čustović: Dr. Mustafa ef. Cerić treba da ima pravo kao svaki drugi građanin BiH da učestvuje u političkom procesu. Međutim, pitanje je da li bilo koji novi kandidat za člana predsjedništva može biti efektivan ili će postati kolateralna šteta dejtonskog političkog sistema koji ne pruža dovoljno mehanizma za promicanje reformi, posebno kad je u pitanju funkcija člana predsjednistva? Ipak, samo Dr. Cerić može ocijeniti da li bi njegova kandidatura mogla donijeti promjene koje bi kod naroda opravdale još jednog bošnjačkog kandidata .
Kliker : Uporedo sa izborima u našoj zemlji, ovdje u Americi traje kampanja za kongresne izbore. Među kandidatima je i jedna Bosanka , Anesa Kajtazović iz Ajove. Šta za Bosance i Hercegovce u Americi znači njena kandidatura i hoće li organizacija kojoj ste na čelu podržati Anesu Kajtazović ?
Čustović: Anesa Kajtazović ima jedinstvenu priliku da učini nešto pozitivno za svoj narod i državu njenog porijekla.. Naravno da sam kao Bošnjak sretan za nju i ponosan njenim dosadašnjim uspjehom u parlamentu savezne države Iowa. Iako smo svjesni da ona predstavlja interese svih američkih građana iz svog distrikta, a ne samo Bosanaca i Hercegovaca, ono što bih volio da vidim i čujem od gospođice Kajtazović je koliko bi se kao buduća kongresmenka angažirala za budućnost Bosne i Hercegovine. Do sada nisam čuo ništa konkretno prema čemu možemo presuditi koliko bi njen uspjeh značio da smo i mi kao narod uspjeli. Pazite, američki Jevreji su najbolji primjer kako se efektivno može angažirati u politici i služiti interese američkih građana, ali kad je u pitanju vanjska politika, oni su svi jednoglasno za Izrael i zaštitu jevrejskog naroda. Isto tako, mnogi američki Bošnjaci, uključujući i članove KBSA, su pružili finansijsku i moralnu pomoć za njenu kandidaturu i mislim da oni zaslužuju da ona i opravda njihovo povjerenje. Kad bi gospođica Kajtazović pobjedila na izborima u novembru, to bi bila najveća prilika da imamo direktan glas u američkom kongresu koji bi se zalagao za jedinstvenu, demokratsku, suverenu BiH. Nadam se da će tako i biti.
Halil Šetka (Kliker.info)