U Torontu održana Akademija povodom Prvog marta, Dana nezavisnosti BiH

Prof. Emir Ramić, Direktor Instituta za Istraživanje Genocida KanadaAkademiju su otvorili najmlađi Bošnjaci i Bošnjakinje prigodnim programom. Zatim se prisutnima obratio Adnan Balihidžić koji je govrio o značaju Dana nezavisnosti BiH. Književnica iz Toronta Nejra Edrenić je recitovala poemu iz svoga bogatog književnog opusa. Zatim se prisutnima obratio profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanadakoji je između ostalog rekao:
„Dopustite mi da vam se zahvalim što ste nam se pridružili u obilježavanju, za nas izuzetno važnog dana u novijoj historiji BiH, Dana nezavisnosti BiH. Za nas je to dan zlatnim slovima upisan u hiljadugodišnoj historiji BiH, jer smo toga 01.03.1992. godine održali referendum o nezavisnosti države BiH. Na osnovu tih rezultata, a imajući u vidu i razvoj događaja na terenu, Vijeće ministara Evropske unije je 06.04. 1992. godine u Briselu donijelo odluku o međunarodnom priznavanju Republike BiH. Ovime je započeo historijski hod po mukama BiH kao suverene i samostalne države, zasnovane u najtežim ratnim okolnostima i na nesalomljivoj i jasno izraženoj volji njenih građana i naroda da, kao svoji na svome, žive zajedno sa svima onima koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu. Nažalost, moram konstatovati da se u pogledu doživljavanja BiH, kao zajedničke države ni danas osjećaj poštovanja prema njoj nije znatno promijenio.  Očito je da iz ove naše historije svako izvlači parcijalne zaključke i samo ono što mu treba, pa smo opet u situaciji da se grčevito moramo boriti da BiH, i u budućnosti, ostane i cjelovita i samostalna i odgovorna, i da niko ne bude amnestiran za sve loše što čini svojoj domovini. Shvatimo konačno realnosti i na tome gradimo budućnost. BiH ostaje samo jedna država, nema izdvajanja ni pedlja  krvlju natopljene njene zemlje i nema više nikakvog kusura i potkusurivanja prema bilo kome. Kada to shvatimo i prihvatimo neće nam trebati ni tutorstvo ni ovakav oblik djelovanja organa Evropske unije u našoj državi. Tada ćemo moći govoriti o stvarnoj nezavisnosti BiH. Neka današnje obilježavanje Dana nezavisnosti bude početak za nove uspjehe u razvoju države Bosne i Hercegovine”.
Na prijedlog Instituta za istraživanje genocida, Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, te uz podršku mnogih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih organizacija u Sjevernoj Americi, usvojena je Rezolucija o udruživanju svih raspoloživih sredstava, duhovnih i materjalnih kapaciteta i jedinstvenom djelovanju sjevernoameričkih Bošnjaka za očuvanje i jačanje nezavisnosti, teritorijalng integriteta, suvereniteta i jedinstva države Bosne i Hercegovine koju je pročitao Esad Trokić.
 

Rezolucija 


Slike s Akademije: