Saopćenje KBSA Povodom Dana Nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Saopćenje KBSA Povodom Dana Nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Na današnji dan prije tačno 22. godine održan je referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine. Svake godine nam je sve više jasno da bez tog referenduma, ključnog i historijskog po našu zemlju, Bosna i Hercegovina se ne bi očuvala, i ona bi sigurno nestala u ratu, odnosno brutalnoj agresiji od Srbije, Crne Gore a kasnije i Hrvatske.

Na referendum o nezavisnosti, od 64 posto građana BiH koji su glasali, apsolutna većina od 99.44 posto je glasala “za”. Da podsjetimo, referendumsko pitanje je glasilo: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Poštujući referendumom izraženu volju građana BiH,Vijeće ministara Evropske unije  6. Aprila 1992 donosi odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine koja 22.5.1992  Rezolucijom Ujedinjenih Nacija br. 757 postaje 177-ma punopravna članica Ujedinjenih Nacija (UN).

Stjecanjem međunarodnog priznanja, BiH je dobila, a kasnije i očuvala, državni legalitet i legitimitet, tako da su institucije BiH imale legitimno pravo da predstavljaju Republiku BiH tokom agresije na nju, kako na domacoj sceni tako i u međunarodnim relacijama i pregovorima.

To su činjenjice koje je historija zabilježila i koje nikakva politika negiranja ili nepriznavanja Dana nezavisnosti BiH ne mogu opovrgnuti ili izbrisati. Ta fakta nisu pisana samo tintom u raznim aktima i pohranjenja u arhivama već i krvlju bh građana i patriota koji su postali žrtve otvorene agresije velikodržavnih planova susjeda ali i svjedoci i branitelji njene hiljadugodišnje postojanosti, tradicije suživota i multikulturne esencije. Protivnici tog bitka bosanskohercegovačke postojanosti i opstojnosti svoje moralno i ljudsko pa i vojničko dno dosegli su činom genocida ostavljajući svojim potomcima stid kojeg sami nisu spremni prihvatiti i priznati.

I danas smo svjedoci postojanja i djelovanja nasljednika politike mržnje, teritorijalnog ekskluziviteta i etničkog čišćenja, segragacije i aparthejda u entitetu “Republika Srpska” koja krši i guši građanska prava sprečavajući državu i njene građane da budu suvereni na cijelom teritoriju BiH. Svakako da najveću odgovornost za takvo stanje snose domaći političari i Međunarodna zajednica koja je kreirala uvjete za njihovo djelovanje, ali je sigurno da dio krivice snosi i mnogobrojna dijaspora koja svojom pasivnošću i izbornom apstinencijom doprinosi produženju takvog stanja. Nadamo se da ćemo učešćem na ovogodišnjim izborima u BiH iskoristiti svoju građansku obavezu i pravo i pokazati da je BiH nezavisna i suverena država zato što to njeni građani, ma gdje bili, žele i potvrđuju. To jedino možemo učiniti prijavom boravišta u manjem entitetu i glasanjem za kandidate koji će raditi za jedinstvenu i suverenu BiH, državom svih građana, naroda i narodnosti.

Tim povodom Upravni Odbor KBSA svim građanima BiH čestita Dan nezavisnosti uz poziv da prigodnim manifestacijama u svojim sredinama obilježimo ovaj praznik i svojom aktivnošću učinimo sve da ovaj datum bude priznat i obilježavan na čitavom teritoriju Bosne i Hercegovine.

DRAGA DOMOVINO SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!

Upravni Odbor KBSA