Apel predstavnicima u Domu naroda BiH da bojkotuju glasanje o izmjeni Zakona o prebivalištu

dom-naroda-psbihKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je razočaran odlukom Ustavnog Suda BiH da pitanje vitalnog interesa bošnjackog naroda nije ugrožen izmjenom Zakona o prebivalistu. Podsjećamo da smo u Julu 2013 godine upozorili na kolosalnu štetnost ovog zakona na povratnike i prognanike iz entiteta Republike Srpske, jer bi on de jure  stavio u nadležnost MUP-a RS  da redovno vrše reviziju kojom bi se svojevoljno poništile registracije prijave prebivališta povratnika i prognanika u dijaspori, kao što su to, de facto radili u Srebrenici i Foči prošle godine.

Nakon podnošenja tužbi od strane bošnjačkih povratnika sudovima u Srebrenici i Bijeljini, došlo je do potvrde u konačnoj presudi da su policijske stanice u ovim povratničkim opštinama pogrešno tumačili propise i poništavale legalno izdate dozvole o boravku povratnika na svojim prijeratnim adresama. Ne treba ni sumnjati da bi se usvajanjem predloženog zakona, vrata širom otvorila za novim kršenjem ljudskih prava, koja bi bila usmjerena prvenstveno protiv građana, povratnika bošnjačke i hrvatske narodnosti.

U ime prognanika i žrtava genocida i rata u BiH koji borave u Sjedinjenim Američkim Državama i  Kanadi, apelujemo na predstavnike bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, da urade ono sto je u interesu Bosne i Hercegovine, i bojkotuju sjednicu Doma naroda kada na dnevnom redu opet dođe prijedlog ovog zakona.

KBSA služba za odnose s javnošću