Održana svečana Akademije povodom Dana državnosti BiH i 70 godina od historijskih odluka ZAVNOBiH-a

Poster_kanada1U organizaciji Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida, Kanada, a pod pokroviteljstvom bošnjačkih džemata u Kanadi u velikoj sali Bošnjačke islamske zajednice „Gazi Husrev Beg“ Toronto u subotu 23 novembra održana je svečana Akademija povodom Dana državnosti BiH i 70 godina od historijskih odluka ZAVNOBiH-a.

U ime organizatora: Midhat Čehajić, Mirsad i Ismeta Smajić i Dženita Trokić su divnim dekoracijama sale i vođenjem Akademije donijeli dio naše BiH u daleki Toronto.

Najmlađi kanadski Bošnjaci i Bošnjakinje: Mahmutović Lejla, Terzić Elma, Mučević Ena i Vila Merima su svojim divnim recitacijama i čitanjima pokazali da kanadski Bošnjaci ne trebaju brinuti za svoju bošnjačku i bosanskohercegovačku budućnost.

Podsječajući na historijski znalaj ZAVNOBiH-a Esad Trokić je između ostalog rekao: „ZAVNOBiH je udario temelje za izgradnju nove BiH s uređenjem koje garantuje napaćenim bosanskohercegovačkim narodima bolju i sretniju budućnost, uređenjem koje počiva na demokraciji, nacionalnoj ravnopravnosti, bratskoj slozi i socijalnoj pravdi. Danas, kada je BiH podijeljena zemlja, zemlja u blokadi, zemlja u stanju poluprotektorata, ZAVNOBiH u mnogo čemu može biti poučan. Da bi BiH postala moderna demokratska država i građansko društvo, uređeno na punom poštivanju osnovnih ljudskih i građanskih prava i sloboda moramo se vratiti osnovnim principima ZAVNOBiH-a Vijećnici ZAVNOBiH-a su duboko bili svjesni da BiH može opstati i imati perspektivu samo ako se dosljedno ispoštuje nacionalna ravnopravnost. Njena je stabilnost samo u punoj nacionalnoj ravnopravnosti, međusobnom uvažavanju, solidarnosti i toleranciji. Kada se god u povijesti narušavao taj princip, dolazilo je do krvavih obračuna i sveopće kataklizme“.

Kulturno umjetničko društvo „Merak“ iz Toronta je svojim umjetničkim kreacijama pokazalo da se kulturno bogastvo iz naše domovine uspješno razvija i u Kanadi. Ovo kulturno umjetničko društvo će sljedeće subote organizovati prvo bošnjačko sijelo povdom Dana državnosti naše domovine.

Izlaganje o značaju ZAVVNOBiH-a za očuvanje hiljadugodišnje bosanskohercegovačke državne i društve tradicije sa posebnim osvrtom na današnje prilike u našoj domovini podnio je profesor Emir Ramić, dirketor Instituta za istaživanje genocida, Kanada. Profesor Ramić je između ostalog rekao: „
Ideologijama i praksama koje su željele, žele i želiće u budućnosti da razbiju BiH ne odgovaraju historijske odluke ZAVNOBiH-a koje su potvrdile modernu državnost BiH koja je imala status države još prije hiljadu godina. Osnovna teza tih ideologija je da država BiH nikad nije ni bila. A, osnovni element tih ideologija je negiranje identiteta bošnjačkog naroda, kao osnovner spone bosanskohercegovačke državne i društvene samostalnosti, nezavisnosti, teritorijalnog integriteta. Stalna egzistencija tih neprijateljskih ideologija je znak da fašizam nikada nije do kraja pobjeđen, što se jasno pokazalo u agresiji Srbije, Crne Gore i Hrvatske na međunarodno priznanje BiH koje je izvršeno upravo u granicama koje je uokvirio ZAVNOBiH. Zbog toga su antifašizam i ZAVNOBiH potrebni BiH jednako kao i prije 70 godina.
ZAVNOBiH je jedan od najznačajnijih datuma bosanskohercegovačke povijesti. Principi na kojima je utemeljen imaju trajan karakter i povijesni značaj. Bez uvažavanja i primjene tih osnovnih principa BiH nema perspektivu. Svima onima koji BiH ne žele kao suverenu, jedinstvenu i demokratsku državu, zajednicu konstitutivnih i ravnopravnih naroda, onima koji bi BiH najradije vidjeli u sastavu velike Srbije, velike Hrvatske, ili kao neku “muslimaniju”, odnosno kao neku uniju tri odijeljena nacionalna entiteta principi ZAVNOBiH-a su problem. Agresija na BiH jeste srušila mnoge zablude, raskrinkala mnoge ideologije i mitove, dala teške, krvave historijske pouke, ali sve to ne smije biti razlog da se odstupi od principa ZAVNOBiH-a koji su satkani u biću BiH, oličenog u ideji Bosne i bosanskom duhu“.

Poslije izlaganja profesora Ramića proćitana je Rezolucija sjevernoameričkih Bošnjaka o značaju ZAVNOBiH-a za državnost BiH. Rezolucija je usvojena dugotrajnim aplauzom. Tekst rezolucije biće objavljen u javnost poslije centralne Akademije sjevernoameričkih Bošnjaka koju organizuje Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike sljedeće subote u Atlanti.

Hamdija Torlak je na sazu odlično pokazao narodno bogatsvo BiH.

Sa ove Akademije kanadski Bošnjaci poručuju:
Veličina i historijska vrijednost ZAVNOBiH-a ogleda se u tome što je umjesto mržnje ponudio – bratstvo, umjesto razdora – jedinstvo, umjesto podvojenosti – ravnopravnost, umjesto sluganstva tuđinu, velikosrpskoj i velikohrvatskoj hegemoniji – samostalnost-nezavisnost-suverenost, u vlastitoj državnoj, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj zajednici. Svima onima koji bojkotuju ovaj historijski datum, svima onima koji za državu BiH govore da je vještačka tvorevina koja nema prosperiteta, svima onima koji negiraju antifašistički program oličen u borbi protiv velikosrpske i velikohrvatske hegemonije, svima onima koji guše slobodu Bošnjaka u obrazovanju i pravo Bošnjaka na svoj identitet, i, posebno političkom establišmentu barbarskog velikosrpskog aparthejda u dijelu BiH koji je privremeno okupiran, koji uporno ali bezuspješno galami da se narodi BiH trebaju mirno razići poručujemo:
BiH je na čist i častan način branila i odbranila svoju državnu, političku, pravnu opstojnost, nezavisnost, samostalnost, suverenost u višestrukoj agresiji i genocidu nad njenim građanima od 1992 do 1995. godine u antifašističkom, narodnooslobodilačkom ratu.