Uspješno Završena Konvencija KBSA u Atlanti

IMG_220930. novembra 2013 godine je u prostorijama Zajednice Bošnjaka Džordžije u Atlanti uspješno završena Konvencija KBSA.

Konvenciju je vodio podpredsjednik KBSA, gospodin Eldin Elezović koji je izrazio zahvalnost i dobrodošlicu  gostima i delegatima, otvorio tribinu na temu “Uloga dijaspore na izborima 2014 godine” i predstavio izlagače.  

Predsjednik UO KBSA, mr. Hamdija Čustović, govorio je o važnosti učešća Bošnjaka na izborima u BiH, ali i o problemima diskriminatornih zakonskih odredbi s kojim se dijaspora suočava u ispunjavanju svog građanskog prava. Mr. Čustović je također govorio o problemu novih predloženih izmjena Zakona o prebivalištu kojom bi se jos vise otežalo prijavljivanje Bošnjaka u entitetu Republika Srpska.

Počasni gost konvencije, dr. Emir Suljagić je dao veliki doprinos govoreći o političkoj situaciji u BiH i aktivnostima koalicije Prvi Mart, te njihovog zalaganja za građanska prava povratnika ali i dijaspore koji većinom potiču iz djela BiH koji je u trenutnoj nadležnosti manjeg entiteta. Dr. Suljagić je naveo primjer djece u Konjević Polju kad je govorio o otvorenoj diskriminaciji povratnika u RS i kršenja osnovnih građanskih prava na jezik i obrazovanje na bosanskom jeziku i prema planu i programu koji oni žele.

Prof. Emir Ramić, direktor Instituta za Istraživanje Genocida Kanada (IGK), je podsjetio na istraživački rad kad je u pitanju alarmantno opadanje glasača u Sjevernoj Americi i Dijaspori. Prof. Ramić je također pohvalio rad koalicije “Prvi Mart” ne samo u zalaganju za građanska prava, nego i borbi protiv negiranja genocida u manjem entitetu.

Član Kluba Prijatelja KBSA, prof. Semir Đulić je naglasio razvijanje nacionalne i građanske svijesti kao imperativ za bilo kakav glasački angažman Bošnjaka u dijaspori, i pozvao sve Bošnjake da shvate budućnost Bosne i Hercegovine kao svoju individualnu odgovornost, a ne odgovornost druih osoba ili organizacija. Samo na ovaj način možemo pobjediti i izboriti se za opstanak naše domovine.

Predsjednik UO KBSA je zatim upoznao prisutne sa svim aktivnostima KBSA, akcijama, uspjesima i planovima za budući period. Skrenuo je pažnju na činjenicu da dok RS ulaže ogromne svote novca u lobiranje u SAD otvaranjem zvaničnog predstavništva u Vašingtonu, država BiH ne ulaže nijedan dolar. KBSA je potpuno volonterska organizacija i članovi i delegati sve troškove snose sami i svoje vrijeme daruju za promociju interesa BiH. Naglašeni su uspjesi KBSA kao sto su seminari i aktivnosti vezani za Popis stanovništva u BiH, borba protiv diskiminatornih zakona, protiv negiranja genocida i revizije historije o agresiji na BiH. KBSA je odigrao najvažniju ulogu u protestima protiv sviranja genocidne pjesme “Marš na Drinu” na proslavi pravoslavne godine u Ujedinjenim nacijama koju je organizovao Vuk Jeremić a zbog cega se izvinio generalni sekretar UN-a. KBSA je također predvodio uspješne akcije o zabrani nastupa i pisanja negatorima genocida Michael Parentija i Michael Dobbsa.

Na konvenciji su donesene važne odluke o dopuni Upravnog Odbora KBSA, reorganiziranju strukture KBSA i načinu djelovanja kako bi aktivizam KBSA još uspješnije predstavljao interese Bošnjaka BiH na ovom području. Također je usvojen prijedlog Kluba Prijatelja KBSA da se ovom tijelu imenuju dodatni članovi: Meho Tepić, Nail Čubro. Za počasnog člana je imenovana nana Fata Orlović koja je počastila našu konvenciju s njenim prisustvom.

Za novog člana UO KBSA iz države Mičigen imenovana je gospođa Senada Cvrk-Pargan.

Mr. Čustović je pohvalio rad i saradnju s partnerskim organizacijama kao sto su Institut za Istraživanje Genocida u Kanadi (IGK), “BZK” Preporod, Prvi Mart, Vijeće BH organizacija Australije i Bosansko američki centar za edukaciju i genocid (BAGI). Napomenuo je neophodnost suradnje sa džematima i drugim lokalnim organizacijama i udruženjima.

Na konvenciji je usvojena Deklaracija povodom 70 godišnjice zasjedanja ZAVNOBIH-a i Dana Državnosti BiH. Deklaraciju je prezentirao prof. Emir Ramić. Ovaj veoma značajan dokument možete procitati ovdje.

Lokacija održavanja sljedeće Konvencije KBSA je ostavljena za diskusiju i odluku na nivou UO KBSA.

Glavne tačke novih smjernica rada obuhvataju sljedeće oblasti:

 Rad na registraciji glasača na izborima 2014 godine u BiH

 Rad na lobiranju rezolucija o Srebrenici i sedmice počasti BiH na državnom nivou širom SAD

 Angažman povjerenika KBSA u gradovima i državama širom SAD i Kanade u promociji strateških ciljeva KBSA

 Strateško djelovanje zajedno sa Savjetodavnim Vijećem za BiH za veći angažman Sjedinjenih Americkih Država u rješavanju političke krize u BiH

Isti dan je održana Svečana akademija povodom Dana Državnosti BiH.

Služba KBSA za odnose s javnošću