Saopćenje Povodom Narušavanja Prava Bošnjačke Djece u Manjem Entitetu

130830028Povodom narušavanja i krsenja osnovnih ljudskih prava i sloboda bošnjačke djece u osnovnim i srednjim školama u manjem Bosansko-Hercegovackom entitetu RS, izdajemo sljedeće

Saopćenje

Polazeći od činjenice da je Bosna i Hercegovina potpisnica Konvencije o pravima djeteta, koja je usvojena 20. novembra 1989., na Generalnoj skupštini UN – a, kojom je zagarantovano pravo na slobodno obrazovanje, slobodno ispovijedanje vjere i izučavanje vlastite kulture i tradicije, Institut za istraživanje genocida, Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike najoštrije osuđuju ponašanje političkog establišmeta entiteta Republika Srpska koji bošnjačkoj djeci onemogućuje školovanje na bosanskom jeziku i osporava pravo na izučavanje predmeta koji obradjuju bošnjački nacionalni i kulturni identitet.

Pozivamo državne organe Bosne i Hercegovine, posebno bošnjačke političke predstavnike u svim državnim institucijama Bosne i Hercegovine da hitnom akcijom otklone nepravdu prema bošnjačkoj djeci u entitetu Republika Srpska, a odgovorne za krsenje osnovnih ljudskih prava pozovu na odgovornost, i krivicno kazne.

Poptuno podržavano apsolutno opravdane zahtijeve roditelja djece iz Kotor Varoši, Konjević Polja kod Bratunca, Vrbanjici i Kravicama, koji na dostojanstven način protestuju tražeći svoja osnovna ljudska prava i slobode u svojoj državi. Naime, proces diskriminacije u ovim povratnickim mjestima, mjestima u kojima je nad Bosnjackim narodom pocinjen genocid, je kontinuiran kroz skolski sistem. Na primjer, na casovima geografije se uci da se Bosna i Hercegovina sastoji od Srbije i Federacije BiH, djeci koja se upisu u prvi razred osnovne skole se daju udzbenici na kojima pise Srpski jezik i izucava se Srpski jezik, a djeca hoce i trebaju da izucavaju Bosanski jezik, ali nemaju udzbenike niti nastavnike koji bi im predavali. Svim navedenim cinjenicama se direktno krse, prije svega osnovna ljudska prava o skolstvu zatim zakon o Osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS kao i okvirni sporazum o skolstvu iz 2002, donesen na drzavnom nivou, kojim se garantira da ne moze biti bilo kakve diskriminacije u osnovnom i srednjem obrazovanju na citavoj teritoriji BiH. Kako to da samo u ovim vecinski Bosnjackim povratnickim mjestima, u manjem entitetu, uslovi u skolama koje pohadjaju Bosnjacka djeca nema ni pitke vode a ni minimalnih sanitarnih uslova za odrzavanje nastave? Odgovor na ovo pitanje je jednostavan i jasan, Bosnjacka djeca kao i njihovi roditelji nisu dobrodosli na svoja stoljetna ognjista, nego ih se nastoji opet protjerati kroz sistem aparthejda koji suvereno vlada manjim BiH entitetom, po svim osnovama.

Svima nam je poznato da djeca u svim državama svijeta, bez obzira na nacionalnu, kulturnu i vjersku posebnost, imaju pravo na nesmetan razvoj i edukacioni napredak, u ime žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada, će pozvati sve političke, akademske i kulturne organizacije i zajednice u SAD i Kanadi, te kompletno američko i kanadsko javno mnijenje da stanu u odbranu potpuno legitimnih zahtjeva roditelja i učenika u entitetu RS gdje se svakodnevno krse ljudska prava nad svima onima koji nisu Srbi, da se jasno i nedvosmisleno suprostave nastavku agresije na državu Bosnu i Hercegovinu i genocida nad bošnjačkim narodom, ovoga puta drugim sredstvima.

Posebno ćemo upoznati američke i kanadske institucije i organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda i tražiti od njih da se stane na put nastojanjima da se Bošnjacima onemogući da u svojoj zemlji uživaju prava i slobode koja im pripadaju. Nedopustivo je da međunarodna zajednica ponovo toleriše ugrožavanje prava i sloboda Bosšnjaka i Bosnjacke djece u manjem BiH entitetu, ciji temelji su zasnovani na genocidu nad Bosnjackim narodom.

Jos jednom pozivamo sve medjunarodne predstavnike da u okviru svojih oblasti utjecu na institucije manjeg BiH entiteta da dosljedno provode zakonske propise u oblasti obrazovanja i postuju deklaracije, sporazume, zakone i medjunarodne akte iz oblasti ljudskih prava, ne-diskriminacije i prava djece na obrazovanje i upotrebu maternjeg jezika u obrazovnim institucijama i nastavnom procesu.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike