Saopćenje KBSA povodom navodnog dogovora SDA i HDZ o implementaciji presude Sejdić-Finci

SEJDIC-FINCIKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) izražava duboku zabrinutost o navodnom dogovoru između predsjednika SDA,  Sulejmana Tihića, i predsjednika HDZ, Dragana Čovića u vezi implementacije presude Sejdić-Finci.  Ovaj dogovor je protiv interesa države Bosne i Hercegovine i njezinih naroda i građana, jer se  produbljuje nacionalističko cijepanje jedinstvenog državnog i društvenog bosanskohercegovačkog tkiva.  Federacija BiH bi se ovim dogovorom podijelila na dvije izborne jedinice gdje bi se direktno birali politički predstavnici, ali se te izborne jedinice kreiraju da bi se osiguralo da Hrvati mogu birati svog člana predsjednistva bez uticaja bošnjačkih birača. Ovo tzv. “rješenje” samo produbljuje podjelu Bosne i Hercegovine na etničke oblasti i vodi ka daljnjoj getoizaciji Bošnjaka unutar FBiH. 

Podsjećamo da je predmet Sejdić-Finci vođen pred Europskim sudom za ljudska prava u Strazburu po tužbi Derve Sejdića i Jakoba Fincija, koji su kao pripadnici nacionalnih manjina onemogućeni da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom Naroda BiH.  Europski sud je zaključio da trenutni izborni zakon diskriminira protiv svih građana BiH koji ne pripadaju jednoj od tri etničkih grupa, tj. Bošnjaka, Srba, ili Hrvata.  Suština ove presude je da Dejtonski ustavni poredak kategoricki diskriminira protiv nacionalnih manjina na cijelom području Bosne i Hercegovine, a ne samo u jednom od entiteta.  Presuda je trebala da bude povod za pokretanje sveobuhvatnih ustavnih reformi kojim bi se Bosna I Hercegovina usmjerila na putu demokratske građanske države u kojem bi se direktno birali predstavnici u parlamentu ili predsjedništvu, a ne na osnovi etničke pripadnosti.

Ovakav dogovr predstavlja odricanje od građanske demokratske Bosne i Hercegovine, i primjenjuje se podjela BiH koja je katastrofalna za budućnost naše domovine. Štoviše, ovaj prijedlog uopšte ne nudi rješenja građanima BiH koji pripadaju nacionalnim manjinama (Romima, Jeverejima, i dr.)  nego se presuda Sejdić-Finci zloupotrebljava da bi se udovoljilo pristranim etničkim i stranačkim interesima, a ne interesima građana Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve bosanskohercegovačke patriote, članove Parlamentarne Skupštine BiH, da odbace ovaj sporazum i ne prihvate kompromis na europsku budućnost Bosne I Hercegovine kao demokratske, građanske drzave i time osiguraju svjetliju budućnost novim generacijama u BiH koji ne žele biti žrtve etničkih podjela.

Služba za odnose s javnošću KBSA