U Torontu održana tribina o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013

emir ramic tribina

Toronto, Kanada

U sali Bošnjačke islamske zajednice “Gazi Husrev Beg” Toronto je održana tribina o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. god. Predavač je bio profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada i član Kluba prijatelja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Tribinu su organizirali Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa bošnjačkim džematima u Kanadi u okviru inicijative “Bosna i Hercegovina te treba” –  Popis 2013 . Cilj tribine je da se državljanima Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi skrene pažnja na popis stanovništva, koji će biti održan u oktobru 2013. godine.

Ramić je rekao da popis stanovništva smatra historijski važnim i za Bošnjake i za Bosnu i Hercegovinu, jer je to prvi put nakon 100 godina da je Bošnjacima dozvoljeno da se izjasne kao takvi.  Popis je i osjetljivo političko pitanje, jer osim statističkih podataka treba potvrditi i to kakve je posljedice po demografsku strukturu Bosne i Hercegovine ostavila agresija i genocid. Ramić je naglasio kako su šutnja i strah da se izjasne da su Bošnjaci glavni krivci bošnjačkog potčinjenog položaja u prošlosti. Od 1992. godine Bošnjaci su politički faktor bez kojeg je nezamisliva budućnost Bosne i Hercegovine. Naše staro, povijesno ime jeste Bošnjak To ime svi kolektivno trebamo čuvati, brinuti se za njega, dograđivati ga jer je ono dio našeg kolektivnog identiteta. Bošnjaci se napokon izjašnjavaju u svim statističkim pokazateljima kao narod koji ima svoje ime, svoj jezik, svoju historiju, kulturu, tradiciju, duhovnost, svoju domovinu.

Bosna i Hercegovina je domovina, država i zemlja Bošnjaka i svih drugih naroda i građana koji u njoj žive. Višestoljetna državna tradicija Bosne i Hercegovine nije upitna. Upitan je politički i pravni sistem koji je kreiran nepravednim, ilegalnim nelegitimnim Dejtonskim ustavom koji je uspostavio entitet Republika Srpska na osnovama legalizacije rezultata agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima. Bosanskohercegovačka nacija je priznata kao 177. članica Ujedinjenih Nacija, 22. maja 1992. godine, prijemom Republike Bosne i Hercegovine u Ujedinjene Nacije. Bosanskohercegovačka nacija je ustavno pravna i državna kategorija koju čine svi narodi i građani koji imaju bosanskohercegovačko državljanstvo.

Bosanski jezik jeste jezik Bošnjaka. Pokušaji da se Bošnjacima, umjesto historijski potvrđenoga te u praksi usvojenog naziva bosanski jezik nametne bošnjačka nominacija jezika predstavlja negiranja bošnjačke narodne samosvojnosti.

Ako Bosna i Hercegovina nema svoj bošnjački narod koji je imenom, historijom i sadržajem svog identiteta vezan za tu zemlju i državu, koji je najbrojniji i najviše vezani za nju, onda ona nije supstancijalna historijski. Onda se ona svodi na Srbe i Hrvate kao jedine istorijske narode.

Na kraju je prof. Ramić pročitao Proglas sjevernoameričkih Bošnjaka o popisu koga su prisutni prihvatili aklamacijom.

 PROGLAS SJEVERNOAMERIČKIH BOŠNJAKA U VEZI POPISA STANOVNIŠTVA U BIH 2013