Saopćenje o Historijskoj Presudi Vrhovnog Suda Holandije

photo_1378457475573_1_0-192jemrJučerašnja historijska odluka od strane  vrhovnog suda Holandije je veliki korak ka pravdi za žrtve genocida u Srebrenici i njihovim porodicama..

Slučaj je iznio Hasan Nuhanović, prevodilac koji je izgubio brata i oca, zajedno s rodbinom Rize Mustafića, električara koji je ubijen.

Ovi ljudi su bili među hiljadama koji su tražili utočište u bazi Ujedinjenih Nacija u Potočarima, ali su ih holandski predali Srbima koji su već izvrsili masovna ubojstva bošnjačkih civila što će postati poznato i međunarodno priznato kao genocid u Srebrenici.

U srebrenickom genocidu, bosanski Srbi i srpska vojska pogubili su više od 8372 civila, izdvajanjem muškaraca i dječaka, nakon sto su hiljade njih odbijeni  od holandskih trupa UNPROFOR-a.

Sudac je presudio da su holandski vojnici odgovorni sto nisu dovoljno ucinili da  zastite civile i zato moraju platiti odštetu porodicama žrtava.

Ova odluka je vrlo značajna jer prepoznaje odgovornost i krivnju  holandskih vojnika u nedostatku zaštite bosnjackih civila, a osim toga, da su isti civile predali Srbima znajuci vrlo dobro da će najvjerovatnije biti ubijeni.

Slučaj predstavlja pravedni presedan pri čemu sve porodice žrtava genocida mogu tražiti odštetu za smrt njihovih najmilijih, što će im pružiti barem komadić pravde, i može im pomoći da ponovno grade svoje živote i domove u istočnoj Bosni.

Također, ova odluka je od velike važnosti  jer šalje poruku svim zemljama koje sudjeluju u mirovnim misijama UN-a da su odgovorni i mogu se smatrati odgovornim za neuspjeh u zastiti civila.

Holandska vlada je ranije podnijela ostavku 2002. godine nakon što je Nacionalni institut za ratnu dokumentaciju okrivio holandsku vladu za debakl  u Srebrenici  i UN za slanje nenaoružanih i nepripremljenih snaga u misiju i odbijajući odgovoriti zapovjednicima na poziv za vazdušnu pomoć.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada pozivaju na sve žrtve genocida da traže pravne postupke protiv, ne samo holandske vlade, nego i protiv Ujedinjenih nacija koji svjesno nisu htjeli zaštititi civile u UN-ovim zaštićenim zonama:  Srebrenici i Žepi.

Vlada Bosne i Hercegovine mora iskoristiti ovu presudu u traženju daljnje pravde i odgovornosti u međunarodnim sudovima.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK)