Izrael izručio zločinca Aleksandra Cvetkovića

cvetkovic-aleksandar-afpgetty_0 Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravlja jučerašnju vijest o konačnom izručenju srpskog ratnog zločinca Aleksandra Cvetkovića od strane izraelske vlade na zahtjev vlade Bosne i Hercegovine. Aleksandar Cvetković je bosanski Srbin koji se doselio u Izrael 2006 godine i optužen je za direktno sudjelovanje u hladnokrvnom strijeljanju više od 1.000 civila Bošnjaka u Srebreničkom genocidu.

On je poznat po tome što je preporucio korištenje mitraljeza da ubrzaju pogubljenje bošnjačkih civillia. Nakon pada UN “zaštićeae enklave” Srebrenice, više od 8.000 nenaoružanih Bošnjaka pogubljeno je za samo nekoliko dana, a pokopani su u masovnim grobnicama diljem istočne Bosne. Srebrenički genocid je najgori zločin u Europi nakon holokausta i dokumentiran od strane Međunarodnog suda pravde (MSP) kao čin genocida.

Očekujemo brzu presudu ovom monstruoznom ratnom zločincu u Bosni i Hercegovini nakon što je uspjesno bježao od pravde više od 17 godina.  Pravda je suviše spora s obzirom da je više od 8.000 bošnjačkih civila brutalno ubijeno na području Srebrenice, dok je na području BiH ubijeno više od 100.000 bosanskih državljana, a više od 1.200.000 protjerano iz svojih domova.  U Bosni i Hercegovini ne može biti mira i pomirenja sve dok se svi ratni zločinci ne izvedu pred lice pravde, i sve dok predstavnici srpskog naroda u  BiH ne prestanu negirati genocid nad Bošnjacima.

Press Služba KBSA