SAOPĆENJE BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE O NAPADU NA VJERNIKE U ZVORNIKU

news_2013_Avgust_pretuceni_zvornik_562162906Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za Istraživanje Genocida Kanada (IGK) najoštrije osuđuju napad na bošnjačke vjernike Nezira Dardagana i njegovog sina Fehima prije Bajram namaza u Zvorniku od strane srpskih nacionalista. Ovaj incident je direktna posljedica politike i retorike mržnje koja od institucija entiteta Republike Sprske prelazi u javnost, i rezultira sve češćim provokacijama i zastrašivanjem bosnjačkih povratnika.

Od policije entiteta RS zahtijevamo hitnu istragu ovog incidenta, te maksimalnu kaznu za počinioce ovog nasilnog krivičnog djela. Štoviše, pozivamo entitetske i državne vlasti da ujednače “Zakon o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje” koji bi imao najoštrije moguće kazne za počinioce ovog krivičnog djela prema međunarodnim standardima. Također smatramo da se problem etničke i vjerske mržnje može riješiti jedino sveobuhvatnim sankcioniranjem govora mržnje u RS entitetu, kao i negiranje genocida koji otvoreno praktikuje vrhovnog rukovodstvo iz manjeg entiteta na čelu s Miloradom Dodikom.

Pozivamo bošnjačke političare i sve probosanske snage da odlučno osude ovaj incident i upotrijebe sve mehanizme da se zaustave učestala zastrašivanja povratnika u manjem entitetu, kao što su nedavne prijetnje oduzimanja imovine Munizi Oprašić, te otkazom ljekaru Nerminu Džamiću. Ovi “incidenti” su u stvari simptomi aparthejdskog ponašanja lokalnih i entitetskih vlasti RS prema Bošnjacima i svim građanima nesrpskog stanovništva što je suprotno načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma i direktna opstrukcija implementacije Aneksa 7. Nepoštivanjem Dejtonskog sporazuma i neispunjavanjem uslova za povratak prognanika, isti gubi svoj legitimetet, kao i Republika Srpska koja je zasnovana na političkoj i vojnoj praski genocida i etničkog čišćenja, što su međunarodni sudovi vise puta i potvrdili.

Potpisnici saopćenja

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Institut za Istraživanje Genocida Kanada