Saopćenje o radu Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde

Saopćenje o radu Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, genocida u Srebrenici, žalbeno vijeće Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je prihvatilo žalbu Haškog tužiteljstva i poništilo raniju odluku predsjedavajućeg Sudskog vijeća Haškog tribunala O-Gona Kwona koji je 28. juna prošle godine oslobodio bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića optužbi za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina.

Ova odluka daje nadu da će MKSJ i Međunarodni Sud Pravde (MSP) ispraviti greške koje su nanijele nepravdu žrtvama genocida i agresije na BiH.

 Naime, poslije skanadala o navodnim političkim pritiscima sudije Merona koje su nanijele štetu kredibilitetu Haškog tribunala a nakon oslobađajućih presuda srbijanskim vojnim komandantima, važno je da MKSJ i MSP nastave sa svojim djelovanjem i do kraja završe misiju da zločinci dođu pred lice pravde. Nadamo se da će sud efektivno i što prije završiti suđenje Radovanu Karadžiću, koji je orkestrirao agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i izvršavanje genocida nad Bosnjacima, zajedno s njegovim generalom Ratkom Mladićem, koji je lično rukovodio vojnim trupama tzv. “Vojske Republike Srpske” koje su počinile monstrouzni genocid i masakr nad bošnjačkim civilima u Srebrenici, i drugim gradovima podrinjske regije u Julu 1995 godine.

 Također smatramo da nedavna objava pisma sudije Fredericka Harhoffa u danskim novinama Berlingske o političkim pritiscima obvezuje isti sud da ponovo razmotri sve činjenice vezano za odgovornost vojnog rukovodstva Srbije u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, i njihovom direktnom pomaganju vojnim i paravojnim jediniciama u BiH dok su izvrsili genocid i etničko čišćenje na području BiH. Specifično govorimo o šokantnim oslobađajućim presudama Momčila Perišića (iako je ovaj ranije osuđen na 27 godina, Jovice Stanišića, Franka Simatovića, kojim se de facto i de jure oslobodila Srbija od odgovornosti u agresiji na RBiH i zločine nad Bošnjacima.
Isti sud je prije nekolike sedmice donio ispravnu presudu (koja još nije pravosnažna) o direktnoj odgovornosti rukovodstva Republike Hrvatske, to jest postojanju udruženog zločinačkog poduhvata čelnika tzv. “Herceg-Bosne” i Republike Hrvatske na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Nije logično da prema istom ne postoji ista presuda protiv Srbije, kad u ovom drugom slučaju također postoje očigledni dokazi i dokumentacija o “postojanju udruženog zločinačkog poduhvata”, čak na još većim razmjerama.

Poslije skandaloznih izvještaja o političkim pritiscima na Haški sud, logično je zaključiti da je razlog za ovu nepravdu prema BiH i žrtvama genocida politički motiviran, vezano za ilegalni status entiteta Republike Sprske, odnosno nastojanje da se postojanje istog ne dovede u pitanje takvom presudom. Također dovodimo u pitanje nepravednu odluku MSP-a 2007 godine o tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju, i zahtijevamo da se obnovi ova tužba uzimajući u obzir štetu koja je nanešena krediblitetu MKSJ i MSP u zadnjih 6 godina, te neosporivu direktnu ulogu srbijanskog vojnog rukovodstva u zločinima u Sarajevu, Srebrenici, i drugim gradovima u BiH.. Bosna i Hercegovina isto tako treba tražiti odštetu od Republike Hrvatske zbog direktne agresije koju je ova država izvršila na BiH od 1993 -1994 godine, a koja je sada i legalno dokazana u presudi šestorici čelnika tzv. “Herceg-Bosne”.

 Hamdija Čustović, predsjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Emir Ramić, direktor
Institut za Istraživanje Genocida, Kanada