Mr. Harisu Alibašić u gradu Grand Rapidsu odato priznanje i počast za volonterski rad i ulogu unutar bošnjačko američke zajednice

Mr. Harisu Alibašić u gradu Grand Rapidsu odato priznanje i počast za volonterski rad i ulogu unutar bošnjačko američke zajednice
Mr. Alibašić sa porodicom i predsjednikom komisije gradske uprave grada Grand Rapidsa, James White

11. juna 2013 na svom redovnom sastanku gradske komisije za grad Grand Rapids, drugog grada po veličini u Michiganu, izabrani zvaničnici, top menadžment i osoblje su odali priznanje za ulogu i rad Mr. Harisa Alibašića u bošnjačko američkoj zajednici. Haris je neposredni prošli predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Predsjednik Komisije James White, pročitao je sljedeću izjavu u ime gradske vlade.

“Otprilike 12.000 Bošnjaka Amerikanaca živi na području Grand Rapidsa i Kent kantona. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je najveća nevladina organizacija koja zastupa interese više od 350.000 Bošnjaka u SAD i Kanadi.

U maju 2008, Haris Alibašić je izabran kao glasnogovornik, a potom je služio kao potpredsjednik Odbora KBSA. U februaru 2009e, na konvenciji KBSA održanoj u Grand Rapids gospodin Alibašić izabran je za predsjednika Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, gdje je služio sve do maja 2013. Za vrijeme njegovog mandata, mnoge federalne, državne, pokrajinske i gradske vlade su usvojile rezolucije i proklamacije u počast Bosni i Hercegovini  i u čast žrtvama rata i genocida u BiH. U novembru 2011, za svoje napore u podršci Bosni i Hercegovini interese, Haris dobio je kao posebno priznanje specijalni poklon od predsjednika predsjedništva Bosne i Hercegovine, njegove ekselencija Željka Komšića, sa kim se Haris susreo  u četiri različita navrata.

U svojoj ulozi kao predsjednik je predstavljao bošnjačku zajednicu I KBSA na konferencijama, godišnjim događaji u SAD, Kanadi, Bosni i Hercegovini i Turskoj, a i na sastancima s predsjednicima država, senatorima, kongresmenima, ministrima i predstavnicima State Departmenta. On je također koristio svaku priliku da  promovira Grand Rapids i izuzetan doček za Bošnjake koji je ovaj grad i drugih prognanike i imigrante. U jednom od sastanaka s predsjednikom Bosne i Hercegovine polklonio  je predsjedniku knjigu o Grand Rapidsu i uputio poziv za posjetu Michiganu i Grand Rapidsu. Mr. Alibašić je služio interese bošnjačke američke zajednice i u maju 2013 u Floridi na godišnjoj svečanosti bošnjačke američke zajednice, on je dobio Plaketu KBSA kao priznanje za izuzetan doprinos u promoviranju interesa Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, kao i za uslugu na Upravnom odboru KBSA, kao glasnogovornik KBSA od maja 2008e  do februara 2009e, i predsjednik Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike od februara 2009e – maja 2013e.

Pozdravljamo Harisov angažman u zajednici, njegov osjećaj građanske dužnosti i odgovornosti, te mu čestitamo na nagradi.” Predsjednik Komisije, James White je time završio prezentaciju uz gromoglasni aplauz i  ovacije svih pristunih.

Haris se zahvalio gradu Grand Rapids osoblje i izabranim zvaničnicima, a koje je nazvao svojom proširenom porodicom  i za dobrodošlicu ove zajednice  svima, bez obzira na kulturnu pozadinu. Od 2005e, grad Grand Rapids, Michigan je usvojio proglase 11. jula kao Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu 11. Jula kao sedmicu počasti Bosni i Hercegovini, kao i proglas 25. novembra kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine u gradu Grand Rapidsu.  Haris se također zahvalio svojoj supruzi Katie i njihovoj troje djece za beskrajnu podršku u ostvarivanju ovih dodatnih aktivnosti. Zajedno s drugim bivšim predsjednicima i prijateljima Kongresa, Haris je stvorio Klub prijatelja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike za podršku radu i promoviranje interesa KBSA.

KBSA Služba za odnose sa javnošću