Apel za Dan Bijelih Traka 31.5.2013 godine

Apel za Dan Bijelih Traka 31.5.2013 godineU ime žrtava i svjedoka genocida koji je izvršen u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu na području Prijedora i njihovih porodica koji žive u Sjevernoj Americi pozivamo sve američke i kanadske Bošnjake i sve prijatelje istine i pravde u SAD i Kanadi da 31. maja iskažu svoju solidarnost noseći bijelu traku oko ruke ili isticanjem zastave ili bijelog čaršafa na svom prozoru. Trideset i prvog maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru putem lokalnog radija su naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, otvarani koncentracioni logori, silovanja i drugi zločini, i čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94% Bošnjaka i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor.

Nošenjem bijelih traka iskazujete svoju solidarnost sa žrtvama agresije i genocida u Prijedoru, Bosni i Hercegovini i svijetu, te svoje neslaganje sa negiranjem zločina u Prijedoru, Bosni i Hercegovini i svijetu.

Istovremeno šaljete jasnu poruku lokalnim vlastima u Prijedoru da se žrtvama agresije i genocida omogući nesmetano obilježavanje svih počinjenih zločina. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je rezultate kampanje progona nesrpskog stanovništva u Prijedoru uporedio s genocidom. Na hiljade ljudi je ubijeno, zatočeno, mučeno, deportovano ili silovano i Prijedor kao zajednica se promijenio zauvijek. Opštinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama ove genocidne kampanje na bilo koji način odali poštu za patnje kroz koje su prošli.

Na kraju ovim simboličnim činom doprinosite podizanju svijesti o borbi za dostojanstvo miliona žrtava masovnih zločina i nepravde u svijetu.

Zato gdje god se nalazili, trideset prvog maja stavite bijelu traku oko ruke i  istaknite bijeli čaršaf na prozor! Dajte do znanja žrtvama u Prijedoru i širom svijeta da nisu same.

Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK)

Hamdija Čustović

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

Sanja Seferović-Drnovšek

Direktor, Bosansko američkog instituta za genocid i edukaciju (BAGI)