Saopćenje o presudi MKSJ: Hrvatska je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu

Saopćenje o presudi MKSJ: Hrvatska je izvršila agresiju na Bosnu i HercegovinuInstitut za istraživanje genocida Kanada (IGK) , Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), i Bosansko-americki Institut za Genocid i Edukaciju (BAGI)  pozdravljaju presudu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kojom je osudio šestoricu bivših čelnika samoprozvane “Herceg- Bosne” za zločine nad bošnjačkim stanovništvom, te je utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Cilj udruženog zločinačkog poduhvata  je bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova Bosne i Hercegovine koji su proglašeni “Herceg-Bosnom”, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar Bosne i Hercegovine (po uzoru na Republiku Srpsku}.

Posebno je važno što je Sudsko vijeće Haškog tribunala presudilo da je sukob Hrvatskog Vijeća Obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine bio međudržavni sukob – agresija na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, te da su šestorica visokih funkcionera nekadašnje takozvane “Hrvatske Republike Herceg-Bosne” i članovi državnog i vojnog vrha Hrvatske bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata.

Tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik “Herceg-Bosne” Mate Boban odlučili su da je za uspostavljanje “Herceg-Bosne” neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva. Zločini nad bošnjačkim  stanovništvom su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata. Vijeće je presudilo da su predsjednik Tuđman, prvi oficir Vojske Hrvatske Janko Bobetko i ministar odbrane Gojko Šušak, te šestorica funkcionera “Herceg Bosne” – strukture Hrvatskog vijeća odbrane koristili za različite aspekte udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem stvaranja takozvane Hrvatske Republike Herceg Bosna.

Smatramo da je ova presuda važan korak ka istini o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovini, agresiji koja je pored Srbije i Crne Gore provedena i od Hrvatske. Istovremeno ova presuda je važna i za istinu o zločinima nad građanima Bosne i Hercegovine. Na kraju presuda je doprinos pravdi za žrtve zločina agresije na Bosnu i Hercegovini i zločina nad njenim građanima.

Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Hamdija Čustović
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Sanja Seferovic-Drnovšek
Direktor, Bosansko američkog instituta za genocid i edukaciju