Saopćenje u vezi velikosrpskih izjava i kontinuiranih napada na žrtve genocida u BiH

Saopćenje u vezi velikosrpskih izjava i kontinuiranih napada na žrtve genocida u BiHKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) najoštrije osuđuje izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića nakon njegovog susreta s Miloradom Dodikom, predsjednikom manjeg entiteta države Bosne i Hercegovine. Nakon njihovog zajedničkog susreta i prilikom obraćanja novinarima Nikolić je izjavio da je to bio susret, “najodgovornijih ljudi dvije srpske države”. Ova vrsta srpske nacionalističke retorike predstavlja izravan napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, te samim tim i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Znamo da je Nikolić radikalni ultranacionalist, koji je podržavao ekspanzionističku politiku Srbije 90-tih godina, što je dovelo do rata i genocida u Bosni i Hercegovini, i izazvalo ratove u Hrvatskoj, Sloveniji i na Kosovu.

Zabrinjavajuće i izuzetno uznemiravajuće je da se kroz različita i konstantna popuštanja od strane međunarodne zajednice prema Srbiji i entitetu RS dozvoljava retorika direktnog podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Izgleda da je međunarodna zajednica zaboravila na lekcije naučene kao proizvod srpskog nacinalizma samo17 godina nakon završetka rata, agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Politika zadovoljavanja srpskih ultranacionalističkih zahtjeva dovodi do dodatne nestabilnosti čitave regije, samim tim i ne čudi odbijanje kompromisa o priznavanju Kosova kao neovisne države od strane srbijanskog državnog rukovodstva.

Nakon gore navedenih izjava, Milorad Dodik je nastavio svoj put, put obmane, laži i revizionizma. Naime, u Hagu, kao svjedok odbrane ratnog zločinca Radovana Karadžića, zločinca koji je orkestrirao etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik je besramno nazvao Karadžića “boracem za slobodu”, gdje je još jednom ponovio da je u potpunosti podržavao Karadžićeva djela, a samim tim i genocid, u stvaranju takozvane RS.

I povrh svega, Vuk Jeremić, bivši srpski ministar vanjskih poslova, sadašnji predsjednik Generalne skupštine UN-a danas održava raspravu pod okriljem UN-a na temu “Uloga Međunarodnog kaznenog pravosuđa u pomirbi”, čiji je jedini cilj pokušati se osvetiti MKSJ zbog procesuiranja ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji, kao i da pokuša potkopati ovu instituciju i napraviti zvaničan dokument koji bi promicao revizionizam sa ciljem opravdanja srpskih zločina uključujući i genocid u Bosni i Hercegovini. Apsolutno je nečuveno da je jedan od panelista bivši kanadski general Lewis Mackenzie, koji je podupirao srpsku politiku, a njegova uloga kao najvećeg dužnosnika UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini je bila izuzetno sramotna. On je čak bio optužen za sudjelovanje u silovanju bošnjačkih žena za vrijeme komandovanja snagama UNPROFOR-a, iako on nikada nije bio procesuiran za te navode. U prošlosti, prilikom posjeta Washington-u general MacKenzie je bio predstavljen javnošću putem firme Craig Shirley i suradnici, koja je specijalizirana za odnose sa javnošću, firma koja se usko povezuje sa aktivnostima srbijanske vlade. Valja napomenuti da su većina poznatih stručnjaka na zakazanu temu, odbili učestvovati ili su se povukli sa konferencije. Pozdravljamo vijest da su Sjedinjene Američke Države i Kanada, i više od dvije trećine članice UN u potpunosti bojkotovale ovaj skup. Posebno se zahvaljujemo Kraljevini Jordan zbog njihovog aktivnog protesta ove rasprave i sto su organizirali danasnju konferenciju za štampu gdje će se obratiti žrtve genocida u Srebrenici i BiH.

Pozivamo sve bošnjačke političare i sve pro-bosanske snage da zvanično progovore i prosvjeduju u najvećoj mogućoj legalnoj mjeri protiv ovih i sličnih zapaljivih izjava i postupaka. Pozivamo Sjedinjene Americke Države, Kanadu, i Europsku uniju da zaustave svoju politiku popuštanja i udovaljavanja, i da poduzmu potrebne korake za normalizaciju stanja u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Isto tako upozoravamao da, ako se ništa ne učini da Srbija promijeni svoj nacionalistički program, Bosna i Hercegovina kao i Kosovo će biti u vječnom stanju etničkih tenzija koje će na kraju dovesti do još jednog nasilnog sukoba. Tražimo da Sjedinjene Države i Europska unija najoštrije osude nacionalističku i ekspanzionističku retoriku koja svakodnevno dolazi iz Srbije.

KBSA Služba za odnose s javnošću