Otvoreno Pismo Učesnicima Panela o Radu Međunarodnog Suda Pravde

Otvoreno Pismo Učesnicima Panela o Radu Međunarodnog Suda PravdeLewis MacKenzie (ret.), 1st commander of Sector Sarajevo
Prof. Charles Chernor Jalloh, School of Law, University of Pittsburgh
Prof. John D. Ciorciari, University of Michigan
Mr. Savo Strbac, Information and Documentation Centre – “Veritas”, Belgrade
Prof. William Schabas, School of Law, Middlesex University, London
Dr. Cedomir Antic, Institute for Balkan Studies, Belgrade
Dr. Janine Clark, School of Politics, University of Sheffield
Dr. John Laughland, Institute of Democracy and Cooperation Paris

Poštovani učesnici panela,

Vaše učešće u javnoj raspravi o ulozi međunarodnih krivičnih sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija 10. aprila 2013. godine nije u funkciji jačanja međunarodnog prava, međunarodne pravde, istine i zaštite žrtava i svijedoka proteklih i budućih agresija i genocida, već u funkciji zaštite pojedinaca i država, koje žele međunarodni pravni poredak (zlo)upotrijebiti za svoje vlastite interese.

U uslovima kada su ne samo Međunarodni krivični tribunal za područje bivše Jugoslavije, nego sva tri tribunala za ratne zločine odbila poziv gospodina Jeremića za učešće na panelu, u uslovima kada su mnogi diplomati i istaknuti naučno-istraživački radnici odbili učešće, vaše ušešće na panelu je atak na međunarodne sudove i međunarodnu pravdu. Istovremeno to je atak na suverenu, nezavisnu, međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, članicu Ujedinjenih Nacija.

Jeremić u službi velikosrpskih interesa jednostrano poziva na panel samo udruženja srpskih žrtava, udruženjima žrtava ostalih naroda je cinično data uloga posmatrača. Cilj Jeremića je uvesti u zvanične dokumente Ujedinjenih Nacija nešto što je suprotno odlukama međunarodnih sudova, suprotno pravno dokazanoj istini, suprotno pravdi. Njegov cilj je širiti laži o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i laži o genocidu protiv građana Bosne i Hercegovine. Vaše učešće u Jeremićevoj promociji velikosrpskih interesa u Ujedinjenim Nacijama čini direktnu štetu budućim generacijama, otvara vrata radikalnom srpskom nacionalizmu i umanjuje nadu žrtvama i svijedocima svih agresija i genocida u pravdu, pomirenje, mir, i toleranciju.

Učešćem na panelu vi ponižavate preživjele žrtve i svijedoke agresije i genocida i umanjuete napore da se država Bosna i Hercegovina oslobodi nepravedno legalizovanih genocidnih tvorevina. Vaše učešće na Jeremićevom panelu je vaš direktni doprinos ponižavanju časne dužnosti Predsjednika Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, dužnosti koju Jeremić ponižava od dolaska na istu.

Na kraju datum održavanja panela 10. april zabrinjava sve istinske antifašiste. Strahote Drugog svjetskog rata, ustaška vlada u Hrvatskoj, koja je bila na strani fašističkih sila i protiv koje se borio čitav antifašistički pokret, ne zaslužuje da se bilo šta u Ujedinjenim Nacijama dešava toga dana.

Prof. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Mr. Haris Alibašić
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike