Pismo Članova Međunarodnog Ekspertnog Tima IGK Generalnom Sekretaru Ujedinjenih Nacija

Pismo u PDF formatu

Pismo Članova Međunarodnog Ekspertnog Tima IGK Generalnom Sekretaru Ujedinjenih NacijaVaša Ekselencijo,
Srpska ratnička pjesma i vojna koračnica “Marš na Drinu”, čiji je autor Stanislav Binički, nastala je nakon početnih uspjeha srpske vojske u prvoj godini Prvog svjetskog rata, u bitkama protiv Austrougarske vojske 1914. Srpska vojska je, u sadejstvu sa crnogorskom, 14. septembra 1914. pokrenula ofanzivu preko Drine ka Sarajevu i Vlasenici, odnosno jugoistočnoj Bosni i Hercegovini, gdje su izvršili strašne zločine nad Bošnjacima.

Koračnica je ostala da živi kao trajan simbol i spomen u srpskom narodu na pobjede vojske Kraljevine Srbije na Balkanskom frontu 1914., i ta činjenica ne predstavlja sama po sebi nikakav problem. Međutim, problem se zasniva na činjenici da je koračnica vremenom postala mnogo kompleksniji i zloćudniji simbol, jednako kao što rijeka Drina u kontekstu odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine ne predstavlja tek puki geografski pojam. Kao što je proširenje srpske države zapadno od Drine postao temeljni, strateški cilj srpske osvajačke ideologije, politike i prakse od početka XIX stoljeća, tako je i koračnica “Marš na Drinu” postala omiljeni i obavezni napjev svih srpskih nacionalista iz vojnih i drugih oružanih formacija nakon Prvog svjetskog rata, koje su uzimale učešća u ostvarenju tog temeljenog cilja srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse u periodima kada je on postizan vojnim sredstvima. Tako je pjesma, pored ostalog, za Bošnjake postala i jasnim i nedvosmislenim simbolom zločina genocida počinjenog nad njima od strane srpskih oružanih formacija, posebno u Podrinju u oba svjetska rata i u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.
Zbog toga smatramo krajnje skandaloznim zloupotrebu Ujedinjenih nacija, Organizacije gdje je usvojena Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, od strane srpskog diplomate Vuka Jeremića, i stavljanje na repertoar sporne priredbe upravo kompozicije koja za Bošnjake simbolizira njihovo stradanje, odnosno genocid od strane predstavnika države koja je presudom Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom za nesprečavanje genocida, koga su srpske snage na kraju XX stoljeća i u dolini Drine počinile i uz zvuke pomenute koračnice.
Mi, članovi Međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, vjerujemo da ćete Vi sankcionirati odgovorne za ovu tešku uvredu i uspostaviti mehanizme kojim će se spriječiti budući incidenti koji vrijeđaju i nanose bol žrtvama genocida tokom službenih ceremonija Ujedinjenih nacija.
Vaša Ekselencijo, molimo Vas da primite izraze našeg najdubljeg poštovanja i naše lične pozdrave.
Potpisnici – Članovi Međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada
Profesor Francis A. Boyle
Ovlašćeni agent Republike Bosne i Hercegovine na Međunarodnom sudom pravde
Profesor David Pettigrew
Philosophy Department, Southern Connecticut State University; Member of the Steering Committee, Yale University Genocide Studies Program;, International Observer for the municipal elections in Srebrenica, Bosnia and Herzegovina, October 7, 2012
Profesor Marko Attila Hoare
Professor at the Faculty of Arts and Social Sciences, Kingston University London
Profesor James E. Waller
Cohen Professor of Holocaust and Genocide Studies, Keene State College
Profesor Safia Soliman
Profesor, Gloucester, UK

Profesor Smail Čekić
Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu
Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada
Profesor Haris Alibašić
Mr. Haris Alibasic, Doktorski kandidat, predsjednik Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike
Suzana Vukic
Kolumnist, The Hudson/St.Lazare Gazette
Željko Milićević
Predsjednik Pokreta Pravda za Bosnu i Hercegovinu