Pismo Generalnom Sekretaru Ujedinjenih nacija u vezi skandaloznog ponašanja Vuka Jeremića

Pismo Generalnom Sekretaru Ujedinjenih nacija u vezi skandaloznog ponašanja Vuka Jeremića15 januara. 2013 godine , Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je uputio protestno pismo Generalnom sekretaru  Ujedinjenih nacija, Nj.E. Ban Ki-moonu, u vezi skandalaznog sviranja pjesme “Marš na Drinu” na proslavi koju je organizirao Vuk Jeremić, bivši ministar vanjskih poslova Srbije, a sada Predsjednik 67. Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Ovaj uvredljivi događaj i ovacije koje su pratile sviranje ove srpske ultranacionalističke pjesme, koja je, tijekom 20. stoljeća, koristila fašistima i nacionalistima da siju mržnju i pocine genocid protiv nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Preko svog sekretara za štampu,  Ban Ki-moon je  izdao ispriku 17. januara, izražavajući žaljenje zbog boli koju je ovaj incident prouzročio žrtvama genocida i rata u Bosni i Hercegovini. Oni su ponudili objašnjenje da pjesma nije trebala biti dio službenog programa, te da tajnik nije bio svjestan historijskog konteksta “Marsa na Drinu”.
18 januara. 2013, KBSA i naše partnerske organizacije u Sjevernoj Americi poslale su ponovno pismo Ban Ki-moonu, zahtijevajući punu istragu ovog skandaloznog događaja, i tražimo  jasnu osudu onih koji su odgovorni. Također zahtijevamo hitnu suspenziju gospodina Vuka Jeremića, zbog njegovih namjernih prestupa koje su uzrokovale ogromnu bol žrtvama genocida i rata u BiH. Treba napomenuti da  gospodin Jeremić i dalje poriče bilo kakve zloupotrebe i odbija da se izvini. Ispod je sadržaj našeg otvorenog pisma Generalnom sekretaru UN-a .

18. januar. 2013

Nj.E. Ban Ki-moon
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija
1 United Nations Plaza
New York, NY 10017

Vaša ekselencijo,

U ime 350.000 Bošnjaka iz Sjedinjenih Američkih Država i 50,000 Bošnjaka iz Kanade, pozdravljamo vaše javno izvinjenje i izražavanje žaljenja zbog bola i patnje koje je nanijeelo izvođenje provokativne i uvredljive, srpske nacionalističke pjesme “Marš na Drinu”. Zbog historijskog konteksta i značenja ove nacionalističke pjesme, neophodno je da Ujedinjeni narodi jasno i nedvosmisleno osude i sankcionišu one koji su odgovorni za ovaj skandal u središtu UN-a.

Izvedba ove ultra-nacionalističke pjesme nije imala za namjeru promoviranje mira, kako tvrdi gospodin Jeremić, nego  je korištena za promoviranje srpskog ultra-nacionalizma. Od Drugog svjetskog rata, “Marš na Drinu” je bio simbol ekstremnog srpskog nacionalizma koji se koristio kao motivacija od strane fašističkog i nacističkog saradnika, Draže Mihailovića, za izvršavanje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Genocid, silovanja, ubistva bosanskih civila su izvršavani od strane srpskih nacionalista, četnika, u mjestima i koncentracionim logorima širom Bosne i Hercegovine upravo uz tu pjesmu. Važno je napomenuti da je ova pjesma bila zabranjena od strane vlasti bivše Jugoslavije zbog podsticanja etničke mržnje, čak je i Srpski parlament službeno odbacio ovu zločinačku pjesmu kao svoju nacionalnu himnu zbog provokativnog sadržaja i historijskog konteksta.

Gospodine sekretare, kao građani koji su preživjeli genocid, zahtijevamo od vas da odmah uklonite ovu fašističku pjesmu sa svih web stranica povezanih sa Ujedinjenim narodima. Pored toga zahtjevamo da se službeno ispita kako i zašto je došlo do ovog skandaloznog propusta od strane UN-a, kako bi se utvrdila odgovornost i sankcije za one koji su odgovorni za uključivanje ove pjesme u program. Tražimo da gospodinVuk Jeremić bude odmah suspendiran i da se uloga predsjednika 67-e generalne skupštine UN-a povjeri nekom drugom, tko će zaista promovirati mir i prosperitet svugdje u svijetu. Kao pobornik ove fašističke pjesme, i zagovornik ekstremnog nacionalizma, gospodin Vuk Jeremić zaista nema nikakav kredibilitet da ostane na dužnosti koju sada obavlja.

Imajući u vidu sramotnu ulogu UN-a u genocidu počinjenom od strane srpske vojske u gradovima širom Bosne i Hercegovine, imperativ UN-a bi trebalo da ublaži nepravdu i odbaci sve elemente srpskog ultra-nacionalizma, i pošalje jasnu poruku da se mržnja i provokacije žrtava genocida neće tolerisati.

S poštovanjem,

Mr. Haris Alibašić
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
cnab@bosniak.org

Prof. Emir Ramić, Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IRGC)
Email: info@instituteforgenocide.org

Ajla Delkić, M.A. Izvršni direktor Savjetodavnog vjeća Bosne i Hercegovine  (ACBH)
Email: adelkic@acbih.org

Sanja Seferović-Drnovšek, J.D, MEd, Direktor Bosanko američkog insituta za genocide i edukaciju (BAGI)
Email: sanja.bagi@gmail.com

——————————————-

Cc: Nj.E. Amb. Mirsada Čolaković
Stalni predstavnik Bosne I Hercegovine u Ujedinjenim nacijama