KBSA saopćenje povodom 17 godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma

KBSA saopćenje povodom 17 godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazumaNa današnji dan, prije 17 godina, u Parizu je potpisan Dejtonski sporazum čime je zvanično prekinuta oružana agresija protiv Republike Bosne i Hercegovine.  Ovaj dan predstavlja pobjedu BiH i njenih lojalnih građana protiv mračnih sila koje su pokušale da oduzmu dušu i teritorij naše jedine domovine. 14. Decembar, 1995 također predstavlja sjećanje na herojsku odbranu bošnjačkog naroda, koji je preživio genocid, i protiv svih dušmanskih očekivanja, opstao na području Bosne i Hercegovine.

Na žalost, Dejtonski sporazum je, retrospektivno, također  bio samo početak nove agresije na Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet.  Unutarnja podjela BiH na entitete, jedan od kojih je isključivo uzurpiran od strane velikosrpskog aparatusa, je najveća nepravda međunarodne politike u 20 stoljeću.

Ispred Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, predsjednik mr. Haris Alibašić je izjavio: “ Danas se sjećamo svih šehida i žrtava agresije na BiH i genocida nad njenim građanima.  Ovaj dan je prilika da obnovimo i ojačamo naše opredjeljenje za nezavisnost, i suverenitet cjelokupnog teritorija Bosne i Hercegovine, i ustrajemo u naporima pozivanjem na ustavne reforme u BiH u skladu s građanskim, demokratskim principima, a ne etničkim, odnosno entitetskim podjelama koje su lancima sputali našu domovinu od napredovanja ka euroatlantskim integracijama”.

Služba za odnose s javnošću KBSA