Pismo za State Department u vezi angažmana za BiH

Pismo za State Department u vezi angažmana za BiHČasni Philip H. Gordon
Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs
U.S. Department of State
2201 C Street NW
Washington, DC 20520

Poštovani Dr. Gordon,

U ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Savjetodavnog Vijeća za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) zahvaljujemo se za vašu obnovljenu predanost i angažman u Bosni i Hercegovini (BiH), naročito na vašem kontinuiranom zalaganju za punu integraciju Bosne i Hercegovine u Euro-atlantske zajednice. Drago nam je da dijelite našu zabrinutost u vezi sadašnjih i budućih prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, a ohrabreni smo da State Department vrši pritisak na političke vođe u BiH kako bi našli rješenje za izlazak iz trenutnog zastoja i da se dogovore o reformi potrebnih za pokretanje naprijed.

Na žalost, jako mali napredak je uočljiv na terenu u Bosni i Hercegovini u vezi političkog procesa i usvajanja zajedničke platforme za reforme. Umjesto toga, Milorad Dodik koristi istu ustaljenu retoriku, koji još nije odgovarao zbog svojeg opstruiranja i nastavak politike usmjerene protiv samog postojanja Bosne i Hercegovine. Iako shvaćamo pravo i važnost slobode govora, vjerujemo da je nedostatak oštrijeg odgovora i korištenje politike popuštanja međunarodne zajednice i provedbi odgovarajućih mjera protiv takvog otvorenog i sistematskog napada na suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, i vrijeđanja žrtava genocida za posljedicu ima dugotrajnu krizu koja narusava mir i stabilnost u regionu.

Također nas brinu posljednja zbivanja oko budućeg vođstva općine Srebrenica, gdje je očigledan izbor gradonačelnika srpske nacionalisti neizbježan. Te promjene pokazuju ono što je pogrešno u Bosni i Hercegovini danas, da se dozvoljava da se rezultati genocida i etničkog čišćenja zacementiraju kroz izborni proces koji ne dozvoljava da se ubzir uzmu realnost agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida koji se dogodio u Bosni i Hercegovini, rezultirajući sa više od 100.000 poginulih, a više od milijun raseljenih Bošnjaka za vrijeme rata. Molimo vas da poduzmete mjere kako porodice žrtava genocida ne bi trpile agoniju ove nepravde.

Kao pozitivne korake naprijed napominjemo nedavnu rezoluciju S.2177, pod nazivom NATO poboljšanje akt, sponzoriran od strane senatora Lugara, u Senatu SAD i iz Odbora za vanjske odnose. sponzoriran od strane senator Lugar, preporučen u Komitet za vanjske odnose. Kako szanajemo Komitet za vanjske odnose je zakazao ročište početkom 10. maja 2012, gdje ćete i vi svjedoči. Koristimo priliku da tražimo od američkog State Department-a da iskoristite ovu priliku za promicanje ubrzanog članstva u NATO-u Bosne i Hercegovine koji će omogućiti povećani osjećaj stabilnosti i sigurnosti, čime se osigurava da se strahote rata u Bosni i Hercegovini nikada ne mogu ponoviti.

Ova vrsta jake podrške bi imala vrlo pozitivne političke i ekonomske učinke, a članstvo u NATO bi značilo da se cilj srpskih ultra-nacionalista i njihov separatistički program propada, čime bi se povećalo povjerenje u buduću stabilnost te dovelo do direktnih stranih ulaganja i toliko potreban poticaj ekonomije u Bosni I Hercegovini. Na kraju, time bi se Bosni i Hercegovini dala šansa da obezbjeđuje sigurnost ne samo u regiji jugoistočne Europe, nego i svijetu.

Kao i uvijek, KBSA i ACBH će i dalje podržavati i zagovarati politiku koja promovira stabilnu, demokratsku, multietničku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu. Zahvaljujemo se na vašima naporima i nastojanjima da pomognete Bosni i Hercegovini da dobije svoje zasluženo mjesto u euroatlantskoj zajednici.

S iskrenim poštovanjem,
mr. Haris Alibašić
Predsjednik UO KBSA

Home


mr. Ajla Delkić
Izvršna direktorica, Advisory Council for Bosnia and Herzegovina (ACBH)

Advocating for a united, multi-ethnic and democratic Bosnia and Herzegovina