Saopćenje sa Tribine "Uloga Bosansko-hercegovačke dijaspore u izgradnji održive Bosne i Hercegovine“. Potpisan Protokol o suradnji KBSA i BZK Preporod

Saopćenje sa Tribine "Uloga Bosansko-hercegovačke dijaspore u izgradnji održive Bosne i Hercegovine“. Potpisan Protokol o suradnji KBSA i BZK Preporod

26. novembra 2011 je u prostorijama ICC Northbrook u Chicagu na Konvenciji KBSA, pred 130 gostiju, održana tribina “Uloga Bosansko-hercegovačke dijaspore u izgradnji održive Bosne i Hercegovine.”  Moderator tribine je bio profesor Emir Ramić, a među istaknutim gostima bili su Prof. Dr. Senadin Lavić, predsjednik BZK Preporod; general Željko Knez, savjetnik za dijasporu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića; Nj.E. Ambasador Nerkez Arifhodžić, diplomatski savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komsića; Nj.E. Eldin Kajević, Generalni Konzul Konzulata BiH u Chicagu; Sanja Seferović Drnovšek, direktorica BAGI-a; Selena Seferović, direktorica Bosansko-američke biblioteke u Chicagu; Sejad Muhić iz Udruženja logoraša St Louis,  MO; te druge istaknute zvanice i gosti iz svih dijelova SAD i Kanade.

U ime domaćina, BACA iz Chicaga goste je pozdravio i poselamio gosp. Mesud Kalauzović koji je ugostio na najbolji mogući način u ICC Northbrook centru.

Saopćenje sa Tribine "Uloga Bosansko-hercegovačke dijaspore u izgradnji održive Bosne i Hercegovine“. Potpisan Protokol o suradnji KBSA i BZK PreporodAmbasador Arifhodžić je u ime Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, pozdravio učesnike i goste tribine i sve prisutne na Konvenciji KBSA, te svima čestitao 25. novembar Dan Državnosti BiH. Amabasador Arifhodžić je poručio ispred predsjedatelja predsjedništva BiH Željka Komšića da je uloga BiH dijaspore kroz jedinstvo i suradnju izuzetno važna u stvaranju održive BiH, te da je glavni prioritet prema dugoročnoj stabilnosti i sigurnosti BiH punopravno članstvo u NATO savezu.

Tribina je zatim nastavila uvodnim izlaganjem Prof. Dr. Senadina Lavića koji je ukazao na historijske činjenice neupitne državnosti BiH, to jest istaknute razlike BiH od svojih susjeda kroz vijekove.

Saopćenje sa Tribine "Uloga Bosansko-hercegovačke dijaspore u izgradnji održive Bosne i Hercegovine“. Potpisan Protokol o suradnji KBSA i BZK Preporod

Pozvao je na blisku suradnju dijaspore kroz institucije kao najbolji način stvaranja održive Bosne i Hercegovine u svim aspektima života. Dr. Lavić je nastavio sa izlaganjem o važnosti i potrebi institucija demokratske države i civilnog društva koje je zasnovano na građanskom, a ne etničkom  poretku društva i vladavine u Bosni i Hercegovini.

Prisutnima se obratio Prof. Semir Đulić, član UO KBSA i predstavnik KBSA u Svjetskom Savezu Dijaspore.  Profesor Đulić je naglasio da BiH zahtjeva samo ono što već imaju i ostale europske države i njihovi građani.Saopćenje sa Tribine "Uloga Bosansko-hercegovačke dijaspore u izgradnji održive Bosne i Hercegovine“. Potpisan Protokol o suradnji KBSA i BZK Preporod

Nastavio je konstatacijom da su rezultati Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma, odnosno unutrašnje administrativno uređenje BiH po etničkom principu toliko štetni da znatno umanjuju i sami mirovni značaj Dejtonskog sporazuma, te da je zato potrebno da se promijeni. Profesor Đulić je iznio konkretne smjernice uloge BH dijaspore kroz:

–         Ambasadorsko i političko- lobističko djelovanje kroz institucije država u kojima živimo;

–         Participiranje u političkim, ekonomskim, kulturnim i društvenim dešavanjima u BiH kroz ispunjavanje naše građanske dužnosti

Glasnogovornik KBSA, Mr. Hamdija Čustović je izložio mišljenje da je dijaspora u Sjevernoj Americi nezadovoljna s trenutnom političkom i socio-ekonomskom situacijom u BiH, te nužnosti konkretnih ustavnih reformi kojom bi Bosna i Hercegovina postala građanska država s punom primjenom modernih demokratskih principa jednakopravnosti svih njezinih građana.

Saopćenje sa Tribine "Uloga Bosansko-hercegovačke dijaspore u izgradnji održive Bosne i Hercegovine“. Potpisan Protokol o suradnji KBSA i BZK Preporod  Također je rekao da održivost BiH ovisi o promjeni principa glasanja, te demokratizaciji cjelokupnog društva Bosne i Hercegovine.

Gdin. Mugdim Karabeg, pisac i autor, se osvrnuo na nedavni intervju Dr. Lavića u ChicagoRaja i rekao da se slaže sa dosta konstatacija iz tog intervjua, te izrazio određenu dozu pesimizma zbog nedostatka angažmana međunarodne zajednice u BiH.

Zatim se prisutnima obratio  predsjednik Upravnog Odbora mr. Haris Alibašić koji je svoje izlaganje počeo pozdravivši prisutne i osvrnuo se na potrebu većeg anganžmana i aktivizma  dijaspore u stvaranju održive države Bosne i Hercegovine.

Mr. Alibašić je naglasio da je optimista o budućnosti BiH unatoč teškoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te konstantnim medijskima i političkim napadima od strane neprijatelja BiH.

Saopćenje sa Tribine "Uloga Bosansko-hercegovačke dijaspore u izgradnji održive Bosne i Hercegovine“. Potpisan Protokol o suradnji KBSA i BZK PreporodIstakao je činjenicu da je Bosna i Hercegovina opstala vijekovima uprkos svim agresijama i genocidima te govorio o svom ličnom iskustvu kao pripadnik Armije RBiH za vrijeme agresije i da je Bosna i Hercegovina opstala tada, i da će opstati zauvijek dok god postoje Bosanci i Hercegovci koji će se brinuti za njenu budućnost, i bit će onakva kakvom je Bosanci i Hercegovci žele, o čemu govori i veliko prisustvo gostiju i aktivista KBSA na Tribini iz svih dijelova SAD i Kanade od Floride do Seattle, WA, New Yorka, St. Louisa, Toronta, Canade, Sjeverne Karoline, Michigana, Wisconsina, i drugih mjesta. Naveo je kao primjer spajanje Drugog i Trećeg korpusa, za vrijeme rata u BiH, te drugih uspjeha Armije RBiH u trenucima kada su drugi predvidjali kraj BiH. Mr. Alibašić je takodjer prezentirao u kratkim crtama i Deklaraciju sa Tribine koju je pripremio u suradnji sa dr. Lavićem i profesorom Emirom Ramićem.

U okviru dijela predviđenom za diskusiju čula su se dodatna izlaganja gostiju,a između ostalih i prezentacija Eldina Elezovića iz New Yorka, Sejad Muhić iz Saint Louisa, te drugih gostiju i učesnika Tribine.

Saopćenje sa Tribine "Uloga Bosansko-hercegovačke dijaspore u izgradnji održive Bosne i Hercegovine“. Potpisan Protokol o suradnji KBSA i BZK PreporodTribina je uveličana svečanim potpisivanjem Protokola o suradnji između Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i BKZ Preporod.  Dr. Lavić i Mr. Alibašić  su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, te potvrdili da se potpisivanjem Protokola se otvaraju vrata  za proširenje suradnje na projektima iz oblasti kulture, istraživanja, te drugih potencijala , te da se planira konkretan dugoročni program ovih organizacija u suradnji s bošnjačkim institucijama u BiH, Kanadi, SAD i Turskoj. Također se govorilo o budućim planovima otvaranja satelitskih koordinacija BZK Preporod u sjevernoj Americi.

Program za Konvenciju i centralnu manifestaciju za Dan Državnosti je koordiniran u organizaciji KBSA u suradnji sa Bosansko Američkim Kulturnim Centrom (BACA) u Chicagu, Koordinacijom KBSA u državi Illinois, i Bosansko Američkim Institutom za Genocid i Edukaciju (BAGI)

U ime KBSA
Mr. Kemal Hamulić
Glasnogovornik KBSA
————————————————————————————————————————————————-
Slike sa Tribine