Promocije knjiga Mensura Seferovića i Zijada Burgića

Promocije knjiga Mensura Seferovića i Zijada Burgića

25. novembra, 2011 je u prostorijama Bosansko Američkog Instituta za Genocid i Edukaciju u okviru Konvencije KBSA i Obilježavanja Dana državnosti BiH, održana promocija i razgovor o knjigama Mensura Seferovića “Građani i podanici” i Zijada Burgića “Misliti u vremenu”.

Među istaknutim gostima bili su General Željko Knez, savjetnik za dijasporu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i Ambasador Nerkez Arifhodžić, diplomatski savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komsića

Obraćanje: Ambasador Nerkez Arifhodžić,  General Željko Knez, i Dr. Senadin Lavić predsjednik BZK Preporod.

Predsjednik UO KBSA Alibašić je pozdravio skup, i uručio zahvalnice porodici Seferović (Seleni, Sanji i Mensuru) za kontinuiranu podrsku u razvoju, jačanju, i izgradnji Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Ambasador Arifhodzić je čestitao Dan Državnosti svim prisutnim i pozdravio dugogodišnje pisanje Mensura Seferovića. General Knez je također pozdravio prisutne i rekao da se u Chicagu osjećao kao u Bosni i Hercegovini. 

Dr. Lavić je ukazao na važnost određenih datuma u BiH povijesti a među njima su borba Husein Kapetana Gradaščevića za autonomiju Bosne 1831 u okviru Osmanskog carstva . Pored toga naglasio je važnost 25. Novembra. 1943 godine kada je u Mrkonjić Gradu odlukom vijećnika ZAVNOBIH-a Bosni i Hercegovini vraćena njena državnost i udareni temelji savremene države Bosne i Hercegovine.  Dr. Lavić je govorio o jedinstvu različnosti u BiH, prema tome da nije Bosne ne bi bilo ni čovječanstva. 

Sanja Seferović je govorila o aktivnostima BAGI-a i suradnji sa ostalim bosanskohercegovačkim organizacijama ukljucujući IRGC, KBSA, ali i mnoge druge organizacije u američkom društvu.

Selena Seferović je ispred Bosanske biblioteke u Chicagu uručila na poklon knjige iz biblioteke počasnim gostima.

Dodatno izlaganje:

Prof. Emir Ramić, direktor Inistuta za genocid u Kanadi

Menusur Seferović, historičar i pisac

O knjizi Zijada Burgića “ Misliti u vremenu”govorili su:

Zijad Burgić, kolumnista, blogista i član UO Bosansko američkog insituta za istraživanje genocida i edukaciju

Sanja Seferović-Drnovšek, direktor Bosanskoameričkog instituta za genocid i edukaciju (BAGI)