SSDBiH-reagovanje povodom usvajanja Zakona o premjeru i katastru RS

SSDBiH-reagovanje povodom usvajanja Zakona o premjeru i katastru RS

Doc15/10
Datum: 20.10.2011
Predmet: Zakon o premijeru i katastru RS.

Poštovani,

Povodom usvajanja Zakona o premjeru i katastru, RS odustaje od Zakona o katastru, nakon što je njegova primjena zaustavljena odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ovaj zakon je prihvaćen po hitnom postupku u skupštini manjeg BiH entiteta.

Zašto po hitnom postupku?

Da li se time želi dobiti na vremenu i politički izmaneverisati u ostavarivanju istog cilja koji se htjeo postići Zakonom o katastru, a to je oduzimanje nadležnosti koji pripadaju državi Bosni i Hercegovini, a istovremeno se proširuje i ustanovljuje atribut državnosti entiteta RS!

Istovremeno ovim Zakonom želi se usporiti ili umanjiti važnost ili primjena odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o statusu državne imovine koja se nalazi u RS i pod zabranom je raspolaganja.

Da bi novi zakon stupio na snagu potrebno je da se o njemu izjasne svi klubovi konstitutivnih i ostalih naroda u Vijeću naroda Republike Srpske, a u slučaju da niko ne stavi veto, prestaće da važi sporni Zakon o katastru.

Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine očekuje da će kao i u predhodnom slučaju ponovo reagovati Ustavni sud Bosne i Hercegovine i zaštiti imovinu svih građana Bosne i Hercegovine u RS.

S, poštovanjem

GO. SSDBIH

Zaim Pašić

predsjednik