Gradonačelnik grada Charlotte Anthony Foxx odao priznanje žrtvama genocida u Srebrenici i BiH

Gradonačelnik grada Charlotte Anthony Foxx odao priznanje žrtvama genocida u Srebrenici i BiHGradonačelnik grada Charlotte, u saveznoj državi North Carolina, Anthony R. Foxx odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici izdavanjem proglasa o genocidu u Srebrenici za dan 11. juli. 2011. na godišnjicu kad je više od 8.000 bošnjačkih civila brutalno ubijeno od strane srpskih agresorskih snaga na čelu s nedavno uhapšenim ratnim zločincom generalom Ratkom Mladićem.

U proglasu, gradonačelnik Foxx je odao priznanje Bošnjacima koji žive u Charlotte-i, najvećem gradu u državi North Carolina, koji su uspješno integrirani u raznoliku zajednicu Charlotte. Nadalje, on navodi da 16. godisnjica od genodica “podiže svijest o tragičnim patnjama bosnjačkog naroda i poštuje i pamti one koji su ubijeni kao posljedica politike etničkog čišćenja i genocida”. Gradonačelnik Foxx je time proglasio 11. juli. 2011 kao Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu 11. jula. 2011 kao Sedmica Počasti Bosni i Hercegovini.

U ime bošnjačkih familija koje žive u državi North Carolina i u ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Hamdija Čustović, glasnogovornik KBSA i predsjednik koordinacije za državu North Carolina, uputio je pismo gradonačelniku Foxx u kojem je zahvalio gradonačelniku i gradu Charlotte za velikodušnost prema bošnjačkoj zajednici i sjećanju na žrtve genocida u BiH.

U ime KBSA,

Hamdija Čustović, glasnogovornik

City of Charlotte Srebrenica Genocide Proclamation