Sudac u slučaju Mladić u gužvi zbog termina 'genocid'

Sudac u slučaju Mladić u gužvi zbog termina 'genocid'Peter Cluskey iz The Irish Times je napisao članak danas o jednom od sudaca koji je imenovan kao jedan od predsjedavajucih u vijecu Međunarodnog Suda za Ratne Zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) prosle sedmice  za  suđenje Ratku Mladiću za genocid i druge ratne zločine. U članku se poseban osvrt pravi na na sudiju Christopha Flügge čij su komentari u julu 2009e izazvali kontroverze u vezi njegovih pogleda na genocid u Srebrenici, odnosno definicije genocida.

(Pročitajte originalni Der Spiegel intervju ovdje: http://www.spiegel.de/international/spiegel/0,1518,635205,00.html)

“Sudac Christoph Flügge je imao ročište u slučaju bivšeg predsjednika bosanskih Srba Radovana Karadžić u Haagu u 2009, kada je rekao magazinu Der Spiegel da bi “masovno ubojstvo” bio prikladniji termin za ubojstvo 8.000 muškaraca i dječaka u UN-u sigurno utočište u Srpanj 1995.
Sudac, bivši državni odvjetnik u Berlinu, tvrdio je u intervjuu da nema razloga da se pravi razlika između “grupe koja je ubijena zbog svoje nacionalnosti, religije, etničke pripadnosti ili rase, kao što je regulirano Statutom Haaga”, i skupine koja “se okupila na određenom mjestu”.  (IrishTimes.com)

U članku se također upućuje na KBSA pismo u kojem smo zatražili uklanjanje suca Flügge sa Karadžićeva slučaja, a zbog svoje nepristranosti u slučaj, jer je ubijanje 8.000 civila Bošnjaka u Srebrenici je u nekoliko prethodnih navrata klasificiran kao genocid od strane istog suda (ICTY ) a gdje on služi, uključujući presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbija i Crna Gore.

“Komentari suca su u to vrijeme doveli do zahtjeva rođaka srebreničkih žrtava za njegovo uklanjanje sa suđenja, a Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) koji opisuje njegove komentare kao “negiranje genocida”, koji je donio svoju nepristranost nemoguće.
KBSA je tražio izvinjenje i pitao Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) za uklanjanje suca, ne samo sa Karadžićeva suđenja, ali iz “svakog slučaja koji se posebno bave optužbama za genocid”. (IrishTimes.com)

KBSA će ponovno prosvjedovati davanje ovoga vaznog slucaja sucu Flügge-u zbog njegove kompromitirane nepristranosti kao i njegova odbijanja da se ispriča za komentare i javno prizna klasifikaciju genocida u Srebrenici.

Izvori:

Cluskey, Peter. “Judge for Mladic case in row over ‘genocide'” The Irish Times. 30. May. 2011 <http://www.irishtimes.com/newspaper/world/2011/0530/1224298058574.html>.

Der Spiegel. “UN Tribunal Judge on the Karadzic trial. “. Der Spiegel. 9. July. 2011. <http://www.spiegel.de/international/spiegel/0,1518,635205,00.html>

Congress of North American Bosniaks. “CNAB Demands Removal of ICTY Judge Christoph Flügge”. CNAB. 10. July. 2011 <http://www.bosniak.org/cnab-demands-removal-of-icty-judge-christoph-flugge/>