Zajedničko Pismo KBSA, IRGC, BAGI, i VBHOA o Inicijativi za REKOM

Zajedničko Pismo KBSA, IRGC, BAGI, i VBHOA o Inicijativi za REKOMGospodin Adis Šušnjar
PR KoREKOM BiH
Sarajevo: Koalicija za REKOM
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
www.zarekom.org

Zajedničko pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Instituta za istraživanje genocida Kanada (IRGC), Bosansko američkog instituta za genocid i obrazovanje (BAGI), Vijeće BiH organizacija Australije (VBHOA)

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija američkih i kanadskih Bošnjaka, u suradnji sa Institutom za istraživanje genocida Kanada (IRGC) i Bosanskim američkim institutom za genocid i obrazovanje (BAGI) i Vijećem BiH organizacija Australije (VBHOA) smatraju poželjnim incijative koje dovode do sveobuhvatnog saznanja o nivou zločina počinjenom na Balkanu a kao rezultat velikosrpske agresije na susjedne države. Međutim, sve četiri organizacije smatraju da ne smije doći do izjednačavanja agresora i žrtve genocida, te da sva istraživanja moraju biti zasnovana uvažavanju neophodnog naučnog i metodološkog pristupa, te bazirana na rezultatima ranijih istraživanja o ratnim zločinima i genocida i presudama sudova o ratnim zločinima. KBSA u saradnji sa oba instituta u SAD i Kanadi, i Vijećem BiH organizacija Australije podržava projekte koji se striktno baziraju na rezultatima naučnih istraživanja.

Bosna i Hercegovina je simbol stradanja naroda zbog njihove etničke i vjerske pripadnosti, te trajne orijentacije i osvajačkih težnji prema Bosni i Hercegovini i istrebljenju pojedinih njenih naroda.

U Bosni i Hercegovini je na kraju XX stoljeća nad Bošnjacima ponovno izvršen genocid samo zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti i zauzimanja njihovog životnog prostora. Genocid je prema velikosrpskom projektu imao namjeru da se unište Bošnjaci kao nacionalne i vjerske grupe i zauzimanje njihovog prostora koji bi bio obuhvacen etnički čistom srpskom državom.

Istrazujući genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, gore navedene organizacije dižu glas protiv genocida i ratnih zločina.

Sadašnje i buduće generacije iz svih dosadašnjih zločina genocida moraju u interesu budućnosti savremenog svijeta i civilizacije, izvući historijsku pouku o potrebi jačanja, razvijanja i ujedinjavanja svih progresivnih snaga, bez obzira na nacionalnu, etničku, rasnu, vjersku, ideološku ili političku pripadnost i opredijeljenost, u strategiji sprečavanja i kažnjavanja zločina genocida.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida Kanada, Vijeće BiH organizacija Australije, Bosansko američki institut za genocid i obrazovanje smatraju da inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području bivše Jugoslavije treba prihvatiti sve rezultate dosadašnjih naučnih istraživanja o zločinu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i zločina genocida nad Bošnjacima. Također KBSA, IRGC, BAGI i VBHOA smatraju da treba prihvatiti sve presude Međunarodnog krivičnog tribunala za područje bivše Jugoslavije i Međunarodnog suda pravde koje se odnose na zločine u bivšoj Jugoslaviji, te inzistirati na tome da tužilastvo BiH procesira sve zločine.

Mr. Haris Alibašić, Presjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
www.bosniak.org

Prof. Emir Ramić, Predsjednik
Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC)
http://www.instituteforgenocide.ca/

Mr. Sanja Drnovšek Seferović, Predsjednica
Bosansko–američki institut za genocid i obrazovanje (BAGI)
www.baginst.org

Mr. Senada Softić-Telalović, Predsjednica
Vijeće BiH organizacija Australije (VBHOA)