Zajedničko Saopćenje KBSA, IRGC, BAGI; Sramotna Odluka Sudstva u Crnoj Gori

Zajedničko Saopćenje KBSA, IRGC, BAGI; Sramotna Odluka Sudstva u Crnoj Gori

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Institut za istraživanje genocida- Kanada (IRGC) i Bosansko američki institut za genocid i obrazovanje  (BAGI) su šokirani odlukom Crnogorskog višeg suda u vezi oslobađajuće presude odgovornim za deportaciju i zlostavljanje Bošnjaka za vrijeme rata u Bosni I Hercegovini 1992-1995. Sudija Milenka Žižić je donijela odluku u utorak da ne  postoji dovoljno dokaza da se osudi devet bivših policajaca koji su aktivno učestvovali u procesu deportacije 79 Bošnjaka u ruke Srpskim jedinicama u BiH, a koji su poslije ubijeni. Sudija Žižić je time dodatno uvrijedila familije žrtava izjavom da policajci ne mogu biti osuđeni pošto Crna Gora nije formalno bila u ratu protiv Bosne i Hercegovine.

Ova nepravedna odluka pokazuje da Crna Gora ne prihvaća odgovornost za svoju ulogu podrške ratnim zločincima Slobodanu Miloševiću i Radovanu Karadžiću za vrijeme rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu. Dokazano je da su srpsko-crnogorski vojnici i rezervisti učestvovali u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i aktivno sprovodili akte etničkog čiščenja i genocida protiv bošnjačkog stanovništva. Bošnjaci koju su živjeli u Istočnoj Bosni i Hercegovini, na granici Srbije i Crne Gore, su najviše osjetili to nasilje od strane agresorskih snaga.

Bošnjaci koji su izbjegli početne napade prelazeći crnogorsku granicu  su hapšeni od strane crnogorske policije  i vraćani u koncentracione logore smrti. Pravda se mora ostvariti i Crna Gora mora odgovarati za svoju prošlost i osuditi sve one koji su učestvovali u etčickom čiščenju i genocidu nad Bošnjacima  u Crnoj Gori. Bez pravde, ne može biti mira i pomirenja u regiji. Ova odluka je naročito uznemiravajuća radi dodatne diskriminatorske politike protiv Bošnjaka od strane  vlasti u Crnoj Gori i u Sandžaku.  KBSA, IRGC, i BAGI zajednički najstrožije osuđuju ovu odluku i zahtjevaju istraživanje sudskog procesa u Crnoj Gori. Mi ćemo lobirati američke, kanadske i europske vlasti da izvrše pritisak na crnogorsku vladu da prihvati dužnost da osudi ratne zločince. Također, mi ćemo vršiti pritisak prema Europskoj Uniji  da se blokiraju crnogorske aspiracije za integraciju u Europsku Uniju dok god Crna Gora ne pokaže da se suočila s avetima prošlosti rata.

Prof.Emir Ramic, Presjednik
Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC)
http://www.instituteforgenocide.ca/

Mr.Haris Alibasic, Presjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
 www.bosniak.org

Mr.Sanja Drnovsek Seferovic, Predsjednik
Bosansko –američki institut za genocid i obrazovanje (BAGI)
 www.baginst.org