Zajedničko saopćenje za javnost o napadima i prijetnjama srpsko-četničke medijske propagande zbog Srđe Trifkovića

Zajedničko saopćenje za javnost o napadima i prijetnjama srpsko-četničke medijske propagande zbog Srđe TrifkovićaInstitut za istraživanje genocida Kanada (IRGC), Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i  Bosansko Američki Institut za Genocid i Edukaciju (BAGI) informišu javnost da je poslije zabrane ulaska Srđe Trifkovića u Kanadu od strane kanadskih nadležnih institucija, pokrenuta kampanja napada na ove tri organizacije od strane ultranacionalističke, srpsko – četničke propagande.

Korištenjem laži, dezinoformacija posebno se obmanjuje javnost o tome da Institut za istraživanje genocida Kanada negira Holokaust, te se gebelovskim manirima pokušava defamirati direktor Instituta profesor Emir Ramić i drugi članovi ekspertnog tima Instituta. 

Činjenica govore nasuprot tome, jer je Srbija za vrijeme Drugog svjetskog prva u nacističkoj Europi koristila kombije sa gasom za ubijanje jevrejskih civila kako bi Beograd i Srbija očistili od Jevreja. Srbija se nije nikada suočila sa nacističkom prošlošću i očistila od aveti fašizma, što je glavni razlog za dešavanja u devedesetim kada su Srbija i sljedbenici ultranacionalne velikorspke ideologije prouzrokovali četiri rata na Balkanu i time direktno krivi za stotine hiljada nevinih ljudskih žrtava, milione prognanih, i masovnu destrukciju historijskih spomenika, infrastrukture i čitavih naselja. Srpsko – četnička propaganda svoje lažne tvrdnje zasniva na izmišljenim činjenicama. Dok Srbija ne prizna i prihvati činjenice svoje neslavne prošlosti, na žalost, proces ka pomirenju i progres ka održivoj zajedničkoj budućnosti u regionu uz obostrano poštovanje će biti usporen.

Uvijek smo smatrali, smatramo i smatraćemo da je negiranje Holokausta, genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina protiv civilnog stanovništva krivično djelo širenja govora mržnje.  Osnovni cilj napada srpsko – četničke propagande je pokušaj zaustavljanja borbe IRGC, KBSA, i BAGI za istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu (BiH) i genocidu nad nesrpskim stanovništvom u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Kosovu i još jednog pokušaja davanja međunarodnog legitimiteta agresorsko osvajačkom projektu velike Srbije.

Pozivamo sve organizacije i pojedince da se suprostave srpsko – četničkoj propagandi  iznošenjem činjenica i dokaza široj javnosti. Jaki četnički lobi u Kanadi i SAD pokušava iskrivljavanjem činjenica, obmana javnosti, medijskom kampanjom straha počiniteljima genocida u BiH i šire na Balkanu naći dubiozna opravdanja. Srpski agresori na Balkanu su prvo iskopavali masovne grobnice, spaljivali tijela, i time pokušali prikriti dokaze i zastrašiti svjedoke, a sada šire laži o aktivnostima naših organizacija. Negatori genocida poriču da je Srbija na čelu sa ratnim zločincem i ovjerenim teroristom Slobodanom Miloševićem, uz pomoć svojih satelita u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Kosovu počinila bilo kakve zločine i optužuju žrtve za ono što se dogodilo za vrijeme agresije na BiH, Hrvatsku, Kosovo, a i Sloveniju. Vrijedi napomenuti da se trenutno u Haagu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine sudi teroristi Radovanu Karadžiću za genocid i ratne zločine počinjene nad civilima u BiH, a da se general Vojske Republike Srpske, ratni zločinac, Ratko Mladić  još uvijek i nakon 15 godina od prestanka agresije na BiH, krije u Srbiji.  Protiv takvih će naše institucije nastaviti svoje aktivnosti sa konačnim ciljem pobjede istine o zločinima prema BiH i narodima BiH i pobjedi pravde prema žrtvama tih zločina. Istovremeno mi ćemo nastaviti aktivnosti  za pobjedu istine i pravde prema svim narodima i državama koje su na bilo koji način ugrožene.

IRGC, KBSA, i BAGI su informirali nadležne američke i kanadske organe, te organe u BiH o neosnovanim napadima, te prijetnjama koje su ove tri organizacije primile.

Prof.Emir Ramic, Predsjednik
Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC)
http://www.instituteforgenocide.ca/
Mr.Haris Alibasic, Predsjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
http://www.bosniak.org
Mr.Sanja Drnovsek Seferovic, Predsjednik
Bosansko –američki institut za genocid i obrazovanje (BAGI)
http://www.baginst.org