Zajedničko saopćenje za javnost o hapšenju generala Jovana Divjaka

Zajedničko saopćenje za javnost o hapšenju generala Jovana DivjakaInstitut za istraživanje genocida Kanada (IRGC), Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i  Bosansko Američki Institut za Genocid i Edukaciju (BAGI) su šokirani i razočarani, na vijest o jučerašnjem hapšenju Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije BiH u Beču.

General Divjak, je patriota koji je časno služio svoju državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) u najkritičnije vrijeme u historiji naše domovine, kada je izvršena agresija od vojske Srbije i Crne Gore, tada još pod nazivom Jugoslavenske narodne armije, i srpskih ultranacionalističkih paravojnih snaga koje su djelovale u BiH nakon proglašenja neovisnosti od Jugoslavije na referendumu održanom 29. februara i 1. marta. 1992. godine.

General Divjak, bosanski Srbin, služio je kao zamjenik komandanta Teritorijalne Odbrane (TO)  BiH (prije formiranja Armije BiH) na području Sarajeva i nadgledao obranu Sarajeva, kada su pripadnici Jugoslavenske narodne armije (JNA) okružili i napali grad, jer su već u ovom trenutku bili pod punom komandom srpskog diktatora i ratnog zločinca Slobodana Miloševića. Iako nema službenih izvještaja o razlogu hapšenja generala Divjaka u Austriji, realno je vjerovati da je uhapšen zbog Srbijanskog naloga za izručenje vezanim za događaje u slučaju “Dobrovoljačka ulica” za vrijeme  prvih dana  opsade Sarajeva. To je isti slučaj koji je naveden kao razlog hapšenja bivšeg predsjednika BiH dr. Ejupa Ganića u Londonu, a koji je izazvao mnogo buke i kontroverze prije nego što je s pravom  utvrđeno od strane Visokog suda Velike Britanije da nema dokaza za optužbu.  Ipak, Srbija inzistira da procesuira ovaj slučaj tvrdeći  da se radi o ratnim zločinima vezanim za pogibiju nekoliko vojnika JNA koji su se navodno povlačili iz Sarajevo  iako je napad na Sarajevo pokrenut već dan ranije, i nakon što je već ranije kidnapovan prvi predsjednik BiH Alija Izetebegović.

Sramotno je da Srbija i dalje podriva suverenitet BiH ismijava se međunarodnom pravu izdavajući potjernice za navodne ratne zločine u Dobrovoljačkoj znajući da je Međunarodi krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), autoritativno tijelo osnovano od strane Ujedinjenih naroda za procesuiranje teških zločina počinjenih tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji. zaključio u više navrata da nema dokaza o ratnim zločinima u Dobrovoljačkoj. Srbija nastavlja agresiju na Bosnu i Hercegovinu, koristeći lažne optužbe i apsurdna hapšenja građana BiH. U slučaju Dr. Ejup Ganića, Britanski sud je odbio zahtjev Srbije za izručenje u julu 2010, nakon nekoliko mjeseci srbijanskih sudskih postupaka  koji su se prema riječima sudije Timothy Workmana, “… koristili u političke svrhe.” Isti je bio slučaj sa gospodinom Ilijom Jurišićem bosanskim državljaninom i patriotom koji je bespravno uhapšen i osuđen u Srbiji na 12 godina zatvora, da bi konačno bio pušten nakon mjeseci protesta i žalbi u novembru 2010.

Dakle, samo možemo zaključiti da je hapšenje generala Divjaka još jedan u nizu političkih manevara od strane Srbijanskih vlasti da bi se potkopao suverenitet BiH i pravo njezinih građana, te vršenje aktivnog zastrašivanja u svrha prebacivanja krivice za zločine počinjene tijekom rata na druge zemlje u regiji. To je posebno lako za njih učiniti u Bosni, gdje bosanski Srbi također neumorno rade  kako bi potkopali autoritet BiH države nastavljanjem prakse revizionističke historije kako bi opravdali svoje postupke. KBSA je upozorio u više navrata da je Srbija i dalje  izvor političke nestabilnosti u regiji, posebice u svojoj politici prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima u Sandžaku.

KBSA, IRGC, i BAGI zahtijevaju hitno puštanje na slobodu Jovana Divjaka i pozivaju na UN, SAD, Kanadu i EU, da  preduzmu određene korake da drže Srbiju odgovornim za svoje djelovanje u nastavku narušavanja suvereniteta BiH i destabilizacije Balkana. Nadalje, zahtjevamo od državnih institucija u BiH da upotrebe sva sredstva na raspoloaganju da zaštite suverenost države BiH i svoje građane od napada na njihovu slobodu za putovanje bez straha od hapšenja.

Mr.Haris Alibašić, Predsjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
www.bosniak.org
Prof.Emir Ramić, Predsjednik
Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC)
http://www.instituteforgenocide.ca/
Mr.Sanja Drnovsek Seferović, Predsjednik
Bosansko –američki institut za genocid i obrazovanje (BAGI)
http://www.baginst.org