William Montgomery, bivši američki ambasador u Srbiji, otkriven da je plaćeni srbijanski lobista

William Montgomery, bivši američki ambasador u Srbiji, otkriven da je plaćeni srbijanski lobista

Prema članku objavljenom online u Beogradskom listu Blic, William Montgomery, bivši ambassador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji je zapravo plaćeni srbijanski lobista:

“Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić angažirao je prošle godine bivšeg američkog ambasadora u Beogradu Vilijema Montgomerija da mu pomogne da popravi imidž o stranci u SAD i EU, ali i da osvoji vlast u Srbiji. Savetnički honorar je 7.500 evra mesečno, plus troškovi… “Cijeli tekst članka možete naći ovdje.

U posljednjih nekoliko godina je došlo do intenzivne spekulacije da je gospodin Montgomery bio otvoren lobista koji je radio u ime srpskih ultranacionalističkih stranaka i političara kako bi unaprijedili svoje političke interese i težnje pomoću snage svog bivšeg položaja, i veza koje je uspostavio tokom svoje karijere, kako bi pisao i javno govorio u njihovo ime. Ove špekulacije i glasine su izgleda istinite. Glavni napori gospodina Montgomerija su usmjereni na promjenu vanjske američke politike u smjeru koji bi zadovoljio srpske ultranacionalističke političare, stranke i intelektualce. To su iste grupe ljudi koji su pomogli dovesti na vlast Slobodana Miloševića u kasnim 1980-im i imali aktivno sudjelovanje u ratovima agresije počinjenim od strane srpskih snaga u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, i na Kosovu. Gospoding Montgomery je, navodno, dobro plaćen i efektivan megafon za istu ultra-nacionalističku ideologiju i ekspanzionističku politiku projekta “Velika Srbija”, koji je u nedavnoj prošlosti doveo do genocida, etničkog čišćenja, stvaranje koncentracijonih logora i silovanja, koji sun a kraju krajeva rezulitrali u najgore zločine počinjene na europskom tlu od holokausta.

Dana 4. Juna. 2009 g. Montgomery je napisao Op-Ed članak objavljenom u New York Timesu pod naslovom “Balkanski Mess Redux” gdje je tvrdio da Sjedinjene Države trebaju suštinski promijeniti svoje dugogodišnje ciljeva vanjske politike na zapadnom Balkanu, podržavajući srpske ultranacionalističke političke principe. On je naveo da narodi BiH i Kosova nikad ne bi mogli mirno živjeti zajedno i da će morati prisilno biti odvojeni jedni od drugih (praktički parafrazirajući ono što je Radovan Karadžić govorio svijetu dok je orkestrirao genocid u BiH). On je također izjavio da Kosovo i BiH trebaju biti teritorijalno podijeljeni, tako da bi veliki dijelovi zemlje bili pridruzeni u korist države Velike Srbije (ponavljajuci principe Miloševićeve političke ideologije). Konačno, on je izjavio da je ključ za postizanje ovih ultranacionalističkih i ekspanzionističkih srpskih političkih ciljeva, fundamentalna promjena u američkoj vanjskoj politici, tako da je u saglasnosti sa istom politikom koju su Milošević, Karadžić i Mladić sprovodili 1990-ih i koja je danas efektivno naslijeđena od svojih političkih nasljednika Milorada Dodika, Tomislava Nikolića, i Vojislava Koštunice. U članku se tako jezgrovito i rječito navedeni i u potpunosti obuhvaćeni glavni politički ciljevi srpskih ultranacionalističkih desničarkih stranaka od kako je Slobodan Milošević došao na vlast sve do danas,da bi se ovaj članak opravdano mogao nazvati savremenim manifestom ultranacionalističke Velike Srbije.

Dana 9 juna 2009 Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike odgovorio je na Montgomerijev Op-Ed članak (http://www.bosniak.org/cnab-response-to-william-montgomery-in-new-york-times/) saopćenjem kojim se opovrgava njegovo otvoreno zagovaranje političke ideologije koja se temelji na etničkim i vjerskim podjelama i mržnji, koje ako budu još jednom sankcionisane od strane srpskih državnih institucija će opet dovesti do krvoprolića u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama – u stvari dovodi do nove i vrlo ozbiljne krize na Balkanu. Činjenica da je ova zapaljiva izjava došla od bivšeg američkog diplomate s jakim vezama u regiji je izazvala ozbiljnu zabrinutost da su Sjedinjene Države promijenile svoju dugogodišnju vanjsku politiku u regiji u korist politike koju zastupaju radikalni ultranacionalistički srpski političari, stranke i politički pokreti. Od tada je – na sreću za sve ljude koji žive u regiji – otrkiveno da gospodin Montgomery nije najavio pomak u službenoj američkoj politici te da se ustvari radi o izjavi u ime radikalnog, ultranacionalističkog i malignantnog ogranka srpske politike s ciljem promicanja njegovih ličnih interesa.

Ako su medijski izvještaji točni, to bi zaista bilo štetno i žalosno da je jedan bivši američki diplomata odlučio da postane plaćeni javni megafon i glasnogovornik prijeteće političke ideologije koja je dovela do nasilja i genocida u nedavnoj prošlosti i još uvijek suštinski genocidna i šovinistička u prirodi. Montgomeriju se navodno plaća znatna svota novca kako bi aktivno radio protiv američkih interesa povezujući se sa sa srpskim političkim strankama i pokretima koji su u svojoj osnovi protiv američke politike i vrijednosti.

Montgomerijeve navodne veze s radikalnim i ultranacionalističkim političkim pokretima koji su dokazani da podstiču i podržavaju nasilje i genocid nad nesrbima, kao i izvještaji da je on dobro plaćen da širi zabludu opasnim izjavama izazivaju zabrinutost o motivima i namijenjenim posljedicama njegovih izjava, komentara i akcija. Pozivamo američki State Department, te predstavnike EU da kritički razmotre i budu oprezni na izjave i akcije, i račune gospodina Montgomerija dok budu pokušavali formulirati nove strategije kako bi se osigurala uspješna euroatlantska integracija zemalja bivše Jugoslavije koje su potrebne za dugoročni mir, pomirenje, demokratizaciju i ekonomski prosperitet – iste nade, težnje i poltičke ideje protiv kojih je gospodin Montgomery plaćen da govori.

Hamdija Čustović
glasnogovornik KBSA