Zajedničko saopćenje povodom hapšenja ratnih zločinaca

Zajedničko saopćenje povodom hapšenja ratnih zločinacaKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Institut za Istraživanje Genocida Kanada (IRGC), i Bosansko-amerčki institut za genocid i obrazovanje (BAGI) pozdravljaju vijest o hapšenju i pritvoru Aleksandra Cvetkovića, bosanskog Srbina koji se preselio u Izrael 2006. godine. On je optužen za direktno učešće u srebreničkom genocidu hladnokrvnim ubijanjem više od 1.000 Bošnjaka. Nakon pada Srebrenice, zaštićene enklave Ujedinjenih naroda, više od 8.000 nenaoružanih Bošnjaka je pogubljeno za nekoliko dana i pokopano u masovnim grobnicama širom istočne Bosne. Ovo je najgori zločin u Europi od holokausta i dokumentovano od strane Međunarodnog suda pravde, kao čin genocida.
Očekujemo brzo izručenje ovog monstrouznog ratnog zločinca u BiH kako bi se priveo pravdi kojoj je uspjesno bježao preko 15 godina.
Ovo hapšenje prati vijesti hapšenja još jednog bosanskog Srbina, Branka Popić, koji je uhapšen u Floridi, SAD, za laganje imigracionim vlastima o njegovoj umješanosti u genocid i izručen u Sarajevo da stane pred lic epravde.
Također pozdravljamo hapšenje Božidara Kuvelja u bosanskom gradu Čajniču, za njegovu direktnu ulogu u genocide u Srebrenici. Do danas, osuđeno je 14 osumnjičenih za genocid u Srebrenici od strane Haškog tribunal za bivšu Jugoslaviju i još 12 od strane suda za ratne zločine u BiH, dok 11 drugih čeka presudu.
Pravda je suviše spora s obzirom da je više od 8.000 bošnjačkih civila brutalno ubijeno u području Srebrenice, dok je na području BiH ubijeno više od 100.000 bosanskih državljana, a više od 1.200.000 protjerano iz svojih domova. Pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno djeluju u hapšenju svih osumnjičenih ratnih zločinaca i izruči ih sudu u BiH da izađu pred lice pravde. Osim toga, mi apelujemo na vlasti da ispitaju osumnjičene kako bi se uhapsili svi koji su imali udjela u genocid i ratne zločine. Vlasti bosanskih Srba moraju uraditi više a posebno oni koji su bili svjedoci ratnih zločina a nisu ih prijavili. Imperativno je da čitava zajednica zajedno radi da bi se onemogućilo ratnim zločincima da se kreću kao slobodni ljudi. Ne može biti mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini sve dok se ratni zločinci ne izvedu pred lice pravde.
U potpisu:
Mr. Haris Alibašić, predsjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
www.bosniak.org
Prof. Emir Ramić, predsjednik
Institut za Istraživanje Genocida Kanada
www.instituteforgenocide.ca
Mr. Sanja Seferović-Drnovsek, predsjednik
Bosansko-američki Institut za Genocid i Obrazovanje
www.baginst.com