Predsjedavanje BiH Vijećem sigurnosti UN-a

Predsjedavanje BiH Vijećem sigurnosti UN-a

Bosna i Hercegovina je započela novu godinu 2011 preuzimajuci Predsjedništvo Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda za mjesec Januar, na čelu sa Nj.E ambasadorom Ivanom Barbalićem, stalnim predstavnikom BiH pri UN-u u svojstvu predsjednika Vijeća sigurnosti UN. Ovo predstavlja prvi put u historiji da je Bosna i Hercegovina dobila čast i privilegiju predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti.

Bez sumnje, postoje oni u BiH i izvan nje kojima ne odgovara ovaj događaj jer predstavlja prijetnju njihovom planu predstavljanja Bosne i Hercegovine, kao “propale” države. Nadaju se da će vremenom da izbrišu sjećanje na rat i krvoproliće, ne radeći za mir i pravdu za Bosnu i Hercegovinu i njezine građane, nego za nagrađivanje onih koji su počinili genocid i poticanjem na paraliziraciju suverene države BiH. Srećom, oni su u manjini i ne mogu stajati na putu Bosne i Hercegovine ka punim euroatlantskim integracijama. Za većinu svojih građana, ovo je trenutak za ponos i uvjerenje da je Bosna tu da ostane kao stalna članica Ujedinjenih naroda i međunarodne zajednice. To također znači da Bosna i dalje uživa veliku međunarodnu potporu koju zaslužuje kao demokratska država.

Iz tih razloga šokirani smo i zaprepasteni da je renomirani časopis poput “Foreign Policy” objavio komentare svog dopisnika Davida Bosco koji kritizira odluku da se BiH izabere za predsjedanje Vijećem sigurnosti navodeći da je članstvo BiH u Vijeću sigurnosti u velikoj mjeri “simbolično” i da “Generalna skupština treba prestati pozivati na reformu Vijeća sigurnosti i početi dosljedno birati članove koji mogu pridonijeti miru i sigurnosti, a ne oni koji su jedva u stanju sami vladati svojom državom.”

G. Bosco je proveo par godina u poslijeratnoj Bosni i stoga treba razumjeti da je najbolji način za obnovu i reintegraciju BiH proces ukljucenja a ne isključenosti. Također, njegovi komentari su zabrinjavajući jer su elitističku i arogantni. Vijeća sigurnosti se već duže vrijeme kritizira da ne predstavljaju adekvatno manje države koje imaju puno toga za ponuditi u smislu diplomatije i nepristranog vodstva koje često nije slučaj s velikim silama. Bosna i Hercegovina je u potpunosti sposobna vladati ali joj treba više, ne manje, međunarodne podrške kako bi se osiguralo da ona ostaje na putu mira i stabilnosti. Uostalom, Bosna i Hercegovina može iz svojeg strašnog iskustvo rata i genocida voditi svijet u traženju mira i stabilnosti. Najpreči problem u Vijeću sigurnosti UN je stanje u drzavi Obale Slonovače i kojoj prijeti sukob i nasilje nakon predsjedničkih izbora. Nužno je da imamo vođe koji razumiju implikacije za genocid i mogu učiniti što je potrebno kako bi se izbjegli takvi zločini. G. Barbalić može obaviti taj posao.

Hamdija Čustović

Glasnogovornik Upravnog odbora KBSA

Referenca:

Bosco, D. (2011/1/5). BiH predsjedava Vijećem sigurnosti. Ozbiljno. Vanjsku politiku Magazine.

http://bosco.foreignpolicy.com/posts/2011/01/05/bosnias_chairing_the_security_council_seriously