KBSA pozdravlja odluku Vijeća Ministara EU o bezviznom putovanju za građane BiH

KBSA pozdravlja odluku Vijeća Ministara EU o bezviznom putovanju za građane BiH

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravlja odluku Vijeća Ministara Evropske Unije da podrže parlamentarnu odluku i ukinu građanima Bosne i Hercegovine i Albanije vize za putovanje u zemlje EU. Ovom odlukom Kosovo ostaje jedina balkanska zemlja za koju još uvijek vrijedi vizni režim. 

Sama ova odluka je ogroman pokazatelj pouzdanja u Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Ovaj događaj smatramo prvim pozitivnim korakom ka prijemu Bosne i Hercegovine u članstvo EU. Uprkos tome da su neki članovi Vijeća izrazili zabrinutost u vezi ilegalne imigracije i lažnih molbi za azil, mi smatramo da će se ova odluka pokazati ispravnom, potvrđujući da građani Bosne i Hercegovine uistinu pripadaju u evropsko društvo naroda.

Također podržavamo odgovarajuće mjere da se osigura poštovanje postojećih imigracionih procedura i zakona. Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine da na odgovoran način koriste svoja prava na putovanje bez viza i da iskoriste ovu historijsku odluku kao stimulus za budući ekonomski razvoj i napredak.

 U ime KBSA

 Hamdija Čustović, glasnogovornik