Pismo Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike povodom napada na Fatu Orlovic


Pismo Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike povodom napada na Fatu OrlovicBan Ki-moon , Secretay general UN
Hillary Clinton, secretary of state USA
Stephen Harper,prime minister of Canada
Catherine Ashton, EU high representative for foregn affairs
Sven Alkalaj MVP BiH
Goran Jandrokovic MVP Hrvatske
Ahmet Davatoglu MVP Turske
Vuk Jeremic MVP Srbije
Stefan Feller,police comminisioner EUPM

Vaša ekselencijo,
Obraćamo vam se u ime Bošnjaka USA i Kanade,a sigurni smo i u ime svih Bonjaka BiH i svijeta  sa zahtjevom da učinite sve što je u Vašoj moci kako bi se zaštitio život,lična sigurnost i imovina nene Fate Orlović ,Bošnjakinje i povratnice u Konjević Polje u entitetu RS u Bosni i Hercegovini.
Prije par dana (09-09-10) ovu sedamdesetogodišnju staricu je na njenom imanju po drugi put napao policajac policije RS Ranko Uzelac nanijevsi joj povrede ruke.
Dozvolite nam da Vas ukratko upoznamo sa historijom ove za BiH, Evropu i svijet sramne sudbine koju proživljava nana Fata.
Prije agresije i rata u BiH u Konjević Polju je živjelo 4574 Bošnjaka ,8 Srba i 12 drugih nacionalnosti. U proljeće 1993 srpska vojska osvaja podrucje Konjević Polja ,etnički ga čisti ubijajući muškarce i progoneći žene idjecu.Na tom području su nakon grnocida u Srebrenici pronađene mnoge masovne grobnice u kojima su zatrpane bošnjačke žrtve.
Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma  na posjedu u vlasništvu Fate Orlović bespravno je izgrađena pravoslava crkva.
Odmah nakon zavrsetka rata i početka procesa povratka nana Fata se vraća na svoj posjed i od tada počinje njena borba za povrat svoje imovine i uklanjanje bespravno izgrađene crkve na njemom imanju ,tik pokraj njene kuće. Mada su joj Srbi ubili muža nana Fata nije tražila osvetu i primjenjivala metode koje su koristile ubice njenog muža već je dostojanstveno ,kako to dolikuje Bošnjacima i njihovoj vjeri, pravnim putem a ne skrnavljenjem i paljenjem vjerskih objekata ,tražila da se crkva ukloni sa njenog vlasništva.Iako je samo branila svoje pravo i štitila svoju imovinu nana Fata je bila stalno izložena pritiscima političkih, pravosudnih i policijskih organa RS koji su maksimalno koristili i zloupotrebljavali nepravednosti i nedorečenosti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Napokon 2007god. nakon sudske odluke i dogovora političkih i vjerskih institucija BiH donesena je odluka da se sporna crkva izmjesti sa imanja nane Fate.Nažalost ta odluka do danas nije provedena a nana Fata ,zaboravljena od institucija države koja bi trebalo da štiti i garantuje njena prava kao i od medjunarodnih institucija i država koje su kreirale Dejtonski sporazum,je i dalje izložena provokacijama i fizickim napadima bez prava da se slobodno kreće po vlastitom imanju. Rezultat te nebrige i kršenja osnovnih ljudskih prava nane Fate jeste i poslijednji napad na nju i krvave posljedice povrede koju joj je nanio pomenuti policajac.Taj isti policajac je u vrijeme mjeseca Ramazana 2008 napao i povrijedio nenu Fatu a evo ove godine je to učinio na dan velikog muslimanskog praznika Bajrama.Nani Fati ne samo da je ugroženo njeno vlasništvo već su ugrožena i njena vjerska osjenja kako ovim napadima tako i samim činom izgradnje i neuklanjanja pravoslavne crkva iz njenog dvorišta.
Zbog činjenice da, zbog uticaja političkog establišmenta koji želi u potunosti uništiti državu BiH ,pravosudne i policijske institucije RS ne žele a pravosudni organi BiH nemaju moći i ingerencija da žaštite osnovna ljudska prava nane Fate ,obraćamo se Vama ,predstavnicima  država i institucija koje su imale neposrednog ili posrednog učešća u kreiranju ustavne, politicko- pravne ,administrativne i sigurnosno-bezbjednosne sadašnjosti BiH kao posljedice odredbi Dejtonskog sporazuma, da svojim uticajem i ličnim angažmanom učinite sve da se zaštita prava i osigura bezbijednost nane Fate i svih građana BiH koji proživljavaju slične sudbine ali i da BiH iz svoje dejtonske faze napokon uđe u svoju euro-atlansku fazu integracija.
U cilju zaštite imovine i života nane Fate tražimo da EUPM bude zadužen za njenu sigurnost i da osigura da u njeno dvorište gdje se nalazi sporna crkva mogu ući samo radnici koji će početi proces izmještanja te crkve kako je dogovoreno 2007 godine.
Kako se bi se spriječili mogući budući slučajevi slični ovom nane Fate tražimo od Vas da iskoristite svoj politički uticaj i pokrenete proces  promjena u BiH kako bi njeni građani na čitavom njenom prostoru mogli uživati ustavna prava i građanske slobode kompaktibilne pravima koje uživaju građani država čiji ste predstavnici.