Otvoreno pismo liderima bosnjackih i probosanskih politickih stranaka

Otvoreno pismo liderima bosnjackih i probosanskih politickih stranakaKONGRES BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE
11. septembar, 2010
Poštovana gospodo,
Znamo da ste zauzeti “veličanstvenim” predizbornim skupovima, tribinama i konvencijama kako biste siromašne i prevarene građane BiH pozvali  na radnu akciju pravljenja vaše funkcionerske fotelje iz koje ćete im sljedeće  četri godine obećavati prosperitet a tražiti stezanje kaiša, pozivati na povratak a činiti sve da prognani ostanu gdje jesu, u vašoj izbornoj jedinici kako bi vam bili “na oku” i biračkom spisku.

Vjerovatno bi ste bili sretniji da se ni nana Fata Orlović nije vratila na svoju rodnu grudu jer onda ne bi vidjela da je u njenom dvorištu podignuta pravoslavna crkva niti bi njezina herojska borba za svoja a time i za prava svih Bošnjaka i povratnika  bila razlog pitanjima na koje vi očito nemate odgovora. Da je nana Fata postala jedan od dijasporaca vi bi ste očito imali jedan problem manje a ne bi ste bili ni u situaciji da vas jedna sedamdestogodišnja starica uči kako se bori za BiH. Ovako, povrijđena ruka i krv nane Fate najilustrativnije govore o “uspješnosti” vaših političkih programa, predizbornih obećanja i postignutih kompromisa.
Ubijeđeni smo kako su mnogi od vas spominjali ili će spominjati nanu Fatu u svojim predizbornim agitacijama. Preporučujemo da svoje vrijeme za govore na tim skupovima ustupite nani Fati jer sigurni smo time će te privući veći broj zainteresiranih koji će napokon u njenim  riječima  spoznati vlastitu sudbinu i povjerovati govorniku sa bine. Nana Fata neće govoriti nerazumljivim jezikom velikih riječi već iskustvom obespravljenog građanina BiH koji (ako izuzmemo rodbinu i ustoličene prijatelje) uglavnom prisustvuju vašim skupovima zavedeni lažnim obećanjima.
Isto tako umjesto “zabrinutosti ” zbog napada na nanu Fatu predlažemo da svoje Izborne štabove umjesto u luksuzne Sarajevske i ine gradske urede smjestite u dvorište nane Fate jer jedino tada ćete biti sa nanom Fatom i biti garanti njene sigurnosti imajući u obziru činjenicu da nigdje ne idete bez jakog obezbijeđenja. Možda i vama tada zasmeta crkva u njenom dvorištu ,ne zbog toga što je crkva već što je građevina koja je bespravno izgrađena u “vašem” dvorištu, što vam zaklanja sunce, blokira pogled na predivnu panoramu ili zauzima prostor na koji ste mogli parkirati svoje metalne ljubimce, simbole vašeg usjeha i statusa.Sigurni smo da će te tada  postati svjesni vlastite (ne)moći i promašaja, težine povratničkog života i degradacije države BiH u kojoj i sami učestvujete.
Prestanite građanima BiH obećavati BiH ,nju ne treba obećavati ,ona postoji hiljadu godina. Na vama je da tu državu učinite funkcionalnom kako bi svojim građanima obezbijedila ono zbog čega država u suštini i postoji to jest njihovu sigurnost, građanska prava i jedinstven ekonomsko tržište na čitavom svom prostoru.
Ukoliko to niste u stanju,vrijeme je da to priznate svojim glasačima i prestanete slati podršku nani Fati sa sigurne distance, putem mobiltela i interneta čiji račun plaćaju birači pa i sama nana Fata.
Obraćamo se vama a ne institucijama države ne zato što ih ne priznajemo već svjesni činjenice da te institucije ne služe državi već vama. Vi ih zajedno sa sadašnjim ili budućim koalicionim partnerima formirate i kontrolišete. Čak što više često za svog partnera birate i one koji poslaše policajca Ranka Uzelca da postane “žrtva napada” sedamdesetogodišnje žene, oni koji javno negiraju državu sa čijih jasala jedu, negiraju žrtve prošlog rata i svojim pozivom i snovima o otcjepljenju  prizivaju nove ratove i žrtve.
Pozivamo vas da se probudite kako ne bi ste sa njima sanjali njihove snove i probudili se u moru zbilje.
UO KBSA