Saopćenje KBSA u vezi kršenja ljudskih prava Bošnjaka u Sandžaku

Saopćenje KBSA u vezi kršenja ljudskih prava Bošnjaka u Sandžaku

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja predstavlja interese američkih i kanadskih Bošnjaka, je duboko zabrinut zbog kontinuiranog kršenja ljudskih i vjerskih prava od strane države Srbije protiv Bošnjaka u Sandžaku. Vlada Srbije i dalje narušava prava bošnjačke manjine miješanjem u unutarnja vjerska pitanja, te negiranjem njihovih političkih, kulturnih i drugih prava u Srbiji. Vlada Srbije ilegalno zapljenjuje imovine u vlasništvu Islamske zajednice Bošnjaka u Srbiji i koristi metode zastrašivanja protiv lokalnih manjina. O tome svjedoči i povećana prisutnost policijskih snaga u području s bošnjačkom većinom stanovništva i nedavne održane vojne vježbe.

KBSA je zabrinut zbog nastavljanog kršenja ljudskih prava od strane srbijanske vlade te time povećavaju napetost koje potencijalno mogu eskalirati i ugroziti stabilnost cijele regije. Pozivamo na hitno zaustavljanje svih kršenja ljudskih prava i ponovnog uspostavljanja neovisnosti bošnjačkih vjerskih i kulturnih institucija u skladu s Deklaracijom Ujedinjenih Nacija o pravima osoba koje pripadaju nacionalnim ili etničkim, vjerskim i jezičnim manjinama.

Prema UN Deklaraciji , Republika Srbija ima obvezu prema članku 1. da “štititi opstanak i nacionalni ili etnički, kulturni, vjerski i jezični identitet manjina unutar njihovih teritorija te da potiče uvjete za promicanje tog identiteta.” Nadalje, prema članku 2. deklaracije UN-a, Bošnjaci iz Sandžaka imaju pravo da “uživaju u vlastitoj kulturi, ispovijedaju i prakticiraju svoju vjeru, i da koriste svoj jezik, privatno i javno, slobodno i bez smetnje ili bez bilo kojeg oblika diskriminacije … te pravo da osnuju i održavaju svoje udruženja. “

Republika Srbija nije uspjela obraniti ustavno i ljudsko pravo Bošnjaka, da ima garantira punu ravnopravnost i pravo na očuvanje svog identiteta, uključujući i njihova prava na vjerske i političke slobode. Umjesto poticanja mira, dijaloga i ekonomskog napretka za sve ljude, vlada Srbije namjerno žel izazvati podjele i spriječiti Bošnjake da postignu ravnopravni socioekonomski status.

KBSA zahtijeva da se prava Bošnjaka zaštite u Srbiji.

Hamdija Čustović, glasnogovornik KBSA