Zajedničko Saopćenje o Presudi Milenku Krstiću

Zajedničko Saopćenje o Presudi Milenku Krstiću

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Kanadski institut za istraživanje genocida, i Bosansko-američki Institut za istraživanje genocida i edukaciju – (BAGI) su razočarani s iznimno blagom odlukom američkog suda o slučaju Milenka Krstića, bosanskog Srbina i oca bivše Miss Oregona koji je lagao o svojoj vojnoj službi za vrijeme rata u BiH, kada je podnio zahtjev za azil u Sjedinjenim Državama. Krstić je prošle sedmice osuđen na samo jednogodišnju uslovnu kaznu sto je najblaža kazna američkog saveznog zakona za krivično djelo.

Ovaj slučaj je primjer onoga što vjerujemo da je sistemski problem u efikasnosti postojećih zakona i sudskih postupaka za rješavanje slučajeva potencijalnih ratnih zločinaca i sposobnosti američke imigracione službe (INS) da adekvatno provjere pozadinu doseljenika bosanskih Srba i njihovih djelovanja u ratu u BiH. Također smo zabrinuti o tome što izgleda kao nedostatak proaktivne suradnje između američkih vlasti (INS, FBI, itd.) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i sudskih vlasti u BiH o statusu osoba za koje se sumnja da su pocinili ratne zločine.

Gospodin Krstić je dugo bila osoba od interesa u vezi njegove uloge kao načelnik tehničke službe u Zvorničkoj brigadi vojske RS, koja je odgovorna za mnoge ratne zločine nad nesrbima u Zvorniku za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. S obzirom na ozbiljnost ratnog dosijea g. Krstića, američki sud je trebao uzeti ovaj slučaj ozbiljnije i osuditi g.Krstića na najoštriju moguću kaznu. Umjesto toga, on će vjerojatno biti samo deportiran iz SAD ali i dalje biti dozvoljen da luta svijetom kao slobodan čovjek. Isto tako, odgovornost uveliko pada na MKSJ i sudske vlasti BiH zbog neuspjeha da djeluju prema informacijama koje su u njihovom posjedu o g. Krstiću, i efikasno istražiti, prikupiti i predočiti dokaze koji bi vjerovatno napravili veliku razliku u američkim sudovima. Jos uvijek postoji prilika za MKSJ i sudske vlasti u BiH da se pitanje sluzbe g. Krstića u potpunosti istraži za zločine koje su počinili pripadnici Zvorničke brigade. Mi odbijamo vjerovati da takvi zločini mogu proći nekažnjeno bez značajne količine individualne odgovornosti od strane članova Zvornicke zloglasne brigade.

Hamdija Čustović, glasnogovornik KBSA

Emir Ramić, predsjednik Instituta za istraživanje genocida Kanada

Sanja Drnovšek, direktorica Bosansko-američkog instituta za istraživanje genocida i edukaciju