Saopćenje KBSA Povodom Napada Na Članove Ekipe Instituta BiH Za Nestale Osobe

Saopćenje KBSA Povodom Napada Na Članove Ekipe Instituta BiH Za Nestale Osobe

KBSA najoštrije osuđuje i traži hitnu istragu i hapšenje osobe koja je izvršila podmukli teroristički napad na ekipu Instituta za nestale osobe BiH koja u vodama jezera Perućac traga za posmrtnim ostatcima žrtava bolesne ideologije u čije ime su ispaljeni i hitci na clanove Instituta.

Ispaljeni hitci su samo potvrda da zločinci nisu spremni da se suoče sa istinom koju bi oni i dalje naradije prekrili dubokim vodama , bezdanima jama i kubicima zemlje na masovnim grobnicama.

Poslije sve učestalijeg i otvorenog negiranja genocida i broja žyrtava od strane zvanicnika manjeg bh entiteta i politickih nasljednika Radovana Karadžića , kao i njihovih sve češćih otvorenih verbalnih napada na Institut za nestale osobe BiH bilo je samo pitanje kada će se netko odazvati pozivu vožda da se onemogući i zaustavi rad Instituta.

Najbolji recept za to je već u ratu isprobana i genocidom potvrđena metoda ” sa sigurnog odstojanja, iz sigurnog zaklona po nenaoružanoj žrtvi”.

Pokušaj sprečavanja i onemogućavanja rada Instituta jeste najbrutalniji i najnehumaniji gest kojim se žrtvi kojoj je uskraćeno pravo na život uskraćuje i pravo na čovjeku dostojan posljednji ispraćaj i smiraj njegovoj familiji.

Jasno je da se čuvarima tradicije institucije koja je osuđena za ucešće u genocidu u Srebrenici nije žurilo da izađu na mjesto događaja pa im je i pored suvremene opremljenosti kojom se stalno hvale trebalo nekoliko sati da prevale desetke kilometara kako bi napravili uviđaj.

Napad ne ekipu Instituta jeste napad na državu BiH isto kao i onaj u Bugojnu ali je očigledna razlika u reakciji kako državnih ,tako i entitetskih institucija i političkih zvaničnika.

mr Hamdija Custovic
Glasnogovornik KBSA