Facebook
Twitter
YouTube
LINKEDIN

Saopćenje KBSA Povodom Napada Na Članove Ekipe Instituta BiH Za Nestale Osobe

Saopćenje KBSA Povodom Napada Na Članove Ekipe Instituta BiH Za Nestale Osobe

KBSA najoštrije osuđuje i traži hitnu istragu i hapšenje osobe koja je izvršila podmukli teroristički napad na ekipu Instituta za nestale osobe BiH koja u vodama jezera Perućac traga za posmrtnim ostatcima žrtava bolesne ideologije u čije ime su ispaljeni i hitci na clanove Instituta.

Ispaljeni hitci su samo potvrda da zločinci nisu spremni da se suoče sa istinom koju bi oni i dalje naradije prekrili dubokim vodama , bezdanima jama i kubicima zemlje na masovnim grobnicama.

Poslije sve učestalijeg i otvorenog negiranja genocida i broja žyrtava od strane zvanicnika manjeg bh entiteta i politickih nasljednika Radovana Karadžića , kao i njihovih sve češćih otvorenih verbalnih napada na Institut za nestale osobe BiH bilo je samo pitanje kada će se netko odazvati pozivu vožda da se onemogući i zaustavi rad Instituta.

Najbolji recept za to je već u ratu isprobana i genocidom potvrđena metoda ” sa sigurnog odstojanja, iz sigurnog zaklona po nenaoružanoj žrtvi”.

Pokušaj sprečavanja i onemogućavanja rada Instituta jeste najbrutalniji i najnehumaniji gest kojim se žrtvi kojoj je uskraćeno pravo na život uskraćuje i pravo na čovjeku dostojan posljednji ispraćaj i smiraj njegovoj familiji.

Jasno je da se čuvarima tradicije institucije koja je osuđena za ucešće u genocidu u Srebrenici nije žurilo da izađu na mjesto događaja pa im je i pored suvremene opremljenosti kojom se stalno hvale trebalo nekoliko sati da prevale desetke kilometara kako bi napravili uviđaj.

Napad ne ekipu Instituta jeste napad na državu BiH isto kao i onaj u Bugojnu ali je očigledna razlika u reakciji kako državnih ,tako i entitetskih institucija i političkih zvaničnika.

mr Hamdija Custovic
Glasnogovornik KBSA